Nyheter

Polisens nya övertramp

Av: 

David Nannini Nilsson

Tobias Österberg

NYHETER

”Vi kunde inte klarlägga om det var frivilligt eller inte”

Två poliser i Malmö ska ha filmat en amfetaminpåverkad man på psykakuten för att få honom att medverka i en hälsning till en poliskollega som hade födelsedag.

Händelsen anmäldes men chefsåklagare Kristian Augustsson lade ner förundersökningen.

– Vi kunde inte klarlägga om det var frivilligt eller inte, säger han till Aftonbladet.

I samband med händelsen tog sjukvårdspersonalen illa vid sig och anmälde poliserna, som filmade den påverkade mannen med mobilkamera, men förundersökningen lades ned i brist på bevis.

– Det finns inte längre anledning att fullfölja förundersökningen. På det utredningsmaterial som nu föreligger går det inte att bevisa brott. Ytterligare utredning kan inte antas förändra bevisläget på ett avgörande sätt, skriver Kristian Augustsson i sitt beslut.

Nerlagt ärende

Poliserna hade fört mannen till psykakuten när de fick för sig att filma honom och sedan mms:a filmen till kollegan. Sjukvårdspersonalen polisanmälde händelsen i efterhand, men chefsåklagare Kristian Augustsson ansåg sig inte kunna bevisa brott mot tystnadsplikten och det var därför han lade ned förundersökningen.

Enligt ett protokoll från länspolismästarens stab är det inte heller aktuellt med något disciplinärt ingripande, skriver tidningen. Polischefen i Malmö kommer i stället att ha ett samtal med de två. Polismännen påstås ha försvarat sig med att den påverkade mannen medverkade frivilligt.

ANNONS EXTERN LÄNK

Vita tänder i sommar? Köp smidig tandblekning här – resultat på 30 minuter.

Dentway

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter