”Burkan inte välkommen på franskt territorium”

NYHETER

”Den är en symbol för underdånighet och förnedring”

Den muslimska traditionella klädedräkten ”burka” för kvinnor är inte välkommen i Frankrike.

Det sa landets president Nicolas Sarkozy under ett tal inför parlamentet i går.

– Burkan är inte en religiös symbol, den är en symbol för underdånighet och förnedring, sa Sarkozy enligt nyhetsbyrån AP.

Foto: Foto: Scanpix

Nicolas Sarkozy gjorde uttalandena under ett tal på slottet Versailles utanför Paris i går.

– I vårt land kan vi inte acceptera att kvinnor hålls som fångar bakom en skärm, avskärmade från allt socialt umgänge, berövade all sin identitet, sa Sarkozy och mottog applåder.

”Inte välkommen”

Om klädedräkten burka, en heltäckande fotsid klädnad med ansiktsslöja, sa presidenten:

– Den kommer inte att vara välkommen på den franska republikens territorium.

Dalil Boubakeur, ordförande för den största mosken i Paris, säger till AP att Sarkozys uttalanden om att hålla burkan borta är typiska för den franska kulturen, och att han oroar sig över att det kan leda till ökade spänningar med muslimer.

– Men man måste hoppas att det inte kommer att uppstå någon osämja, kontroverser eller incidenter i den här konfrontationen mellan österländska idéer och västerländskt liv, säger Boubakeur till AP.

– Annars kommer österländska muslimer tvingas att återvända till orienten, säger han.

Nicolas Sarkozy sa också under sitt tal att invandrare möter ekonomiska svårigheter i Frankrike, och att regeringen måste göra mer för att hjälpa dem, skriver AP.

– Vem kan inte se att vår integrationsmodell inte fungerar längre? Istället för att skapa jämlikhet, skapar den ojämlikhet. Istället för att skapa sammanhållning, skapar den osämja, sa Sarkozy.

I dag meddelade ordföranden för det franska parlamentet Bernard Accoyer att en kommission ska skapas för att studera bärandet av burka i Frankrike, uppger AP.

Kommissionen ska ha medlemmar från de fyra största partierna i Nationalförsamlingen, uppger Accoyer.

Huvudduk förbjöds i skolor 2004

2004 förbjöds muslimska huvuddukar, judiska kippor och stora kristna kors i kommunala skolor, vilket ledde till debatter i Frankrike och i resten av världen.

USA:s president Barack Obama uttalade sig under ett besök i den franska regionen Normandie tidigare i juni i år om det franska förbudet mot huvuddukar.

– I USA är vår grundläggande attityd att vi inte kommer att säga åt folk vad de ska ha på sig, sa Obama.

Svenska Skolverket gav år 2003 skolor i Sverige tillåtelse att förbjuda elever att bära burka.

– I skolan måste man kunna ställa krav på ordningen. Om bärandet av burka riskerar att förorsaka störning av ordningen i skolan, till exempel i form av bråk mellan eleverna, att de andra eleverna upplever otrygghet eller att diskussionen tar orimligt mycket undervisningstid i anspråk, kan skolledningen antingen genom generella ordningsregler eller genom beslut i det konkreta fallet förbjuda eleverna att bära burka i skolan, skrev myndigheten i ett pressmeddelande på sin webbplats den 24 oktober 2003.