Skadade soldaten nedsövd efter attack

Två svenska soldater i Afghanistan skadades vid ett överfall i går kväll.

En av dem är allvarligt skadad och hålls nedsövd på ett tyskt fältsjukhus. Han ska genomgå flera operationer.

– Vi vet inte vilka som attackerade dem, säger överste Olof Granander, chef över den svenska styrkan i Afghanistan.

De svenska soldaterna skadades när en finsk-svensk grupp i Isaf-styrkan blev attackerad under patrullering i Mazarområdet i närheten av en polisstation. Gruppen befann sig i ett pansarskyddat fordon när de attackerades av en hittills oidentifierad grupp. Attacken skedde på huvudvägen i närheten av provinshuvudstaden Mazar-i-Sharif. Där genomförde gruppen en operation som syftar till att öka närvaron nattetid för att förhindra angerepp och andra attacker.

Sköt tre personer

– Patrullen blev påskjuten med granater och finkalibriga vapen. Tre av dem som angrep patrullen dödades, men de har ännu inte identifierats, säger överste Olof Granander.

Enligt Olof Granander var det splitterskador som orsakade skadorna hos de två svenskarna.

– De är inte skottskadade, säger Mikael Abramsson, informatör på Försvarsmakten.

Svenskarna fördes i en sjukvårdsutrustad pansarterrängbil till det tyska fältsjukhuset på Marmal.

Inga livshotande skador

Den ene soldaten fick lättare skador i benet. Den andre mannen, som är mellan 20 och 30 år, skadades i höften.

– Han är allvarligare skadad. Han är sövd och hålls i ett stabilt skick. Han kommer att behöva genomgå fler operationer. Han har inga frakturer, säger överste Olof Granander.

Ingen av de finska soldaterna skadades i attacken.

Soldaternas anhöriga har underrättats om händelsen.

De svenskledda styrkorna i Afghanistan råkade ut för attacker även i lördags. Då körde en finsk Isaf-patrull från det svenskledda Camp Northern Lights in i en eller flera sprängladdningar.

I det här fallet var vägbomberna inte specifikt riktade mot Isaf, utan snarare mot alla utomstående som reser i området, säger TT:s källa, som har stor kunskap om säkerhetsläget i norra Afghanistan.

Den afghanska polisen ska nu ta över utredningen, men Försvarsmakten gör också en utvärdering av vad som hände på plats.

– Vi gör regelmässiga utredningar. Bland annat för att ta hand om stressreaktionen som de här soldaterna får, säger överste Granander.

Två döda sedan 2002

Just nu finns omkring 400 svenskar i Afghanistan. Den svenska insatsen i Afghanistan startades 2002. Svenskarna har ett ansvarsområde i norra Afghanistan.

Till en början bedömdes läget i regionen som lugnt, men på senare tid har hotet ökat och under det senare året har flera svenskar varit inblandade i strider.

Den 6 september utsattes en patrull från den svensk-finska styrkan för ett eldöverfall, cirka fem mil söder om Mazar-i-Sharif. På mindre än ett dygn mellan den 20 och 21 augusti angreps svenska soldater två gånger.

Två svenskar har dött i strid i Afghanistan sedan 2002.

Aftonbladets bloggar
Publisert: