Nyheter

Utsänd att mörda – av Stasi

Av: 

Robert Triches

NYHETER

Studenten Ohnesorg sköts ihjäl av Stasi-agent

LONDON.

När studenten Benno Ohnesorg, 26, sköts ihjäl utanför Deutsche Oper i Berlin den 2 juni 1967 var det samtidigt startskottet på mer än tre årtionden av västtysk terror.

Nu, 42 år senare, avslöjas det att polismannen Karl-Heinz Kurras som dödade Ohnesorg, var avlönad agent för Stasi.

– Jag har inget att skämmas för, säger 81-åringen i dag.

”Skottet som förändrade republiken” föll under en våldsam demonstration mellan i huvudsak vänsterorienterade studenter, polisen och människor som stöttade den dåvarande iranske shahen Mohammad Reza Pahlavi.

Shahen var på besök i Berlin, och utanför Deutsche Oper i Charlottenburg i Västberlin urartade demonstrationen på kvällen den 2 juni i våldsamma kravaller. Ögonvittnen från platsen berättar om hårdhänta polisinsatser där styrkorna gick in med tårgas, vattenkanoner och batonger. Flera berättade också efteråt hur de såg Benno Ohnesorg fasthållen av tre polismän.

Ett pistolskott ljuder genom larmet. En mynningsflamma brinner till någon meter bakom studentens huvud.

Polismannen Kurras åtalades för vårdslöshet men friades helt från ansvar i rättegångar både 1967 och 1970. 1971 fick han efter att ha varit suspenderad tillbaka sin tjänst inom den västtyska polisen och gjorde karriär.

Hans liv gick vidare. Men Västtyskland blev sig aldrig likt igen.

Var spion

I kölvattnet av demonstrationen bildades flera vänsterextremistiska terrororganisationer som hyllade Ohnesorg som martyr. De mest välkända: 2 juni-rörelsen och Baader-Meinhofligan/Röda arméfraktionen, som under de kommande trettio åren skulle orsaka dussintals människors död under sina aktioner, både bland de egna leden, på motståndarsidan och bland civila.

Vad ingen visste då, och vad som inte kom fram i ljuset förrän för några dagar sedan, var att Karl-Heinz Kurras var spion för det östtyska Ministeriet för statssäkerhet, mer känt som Stasi.

Redan 1955 ville Kurras hoppa av till öst men rekryterades i stället till att jobba som spion åt organisationen.

Kurras var duktig. I arkiven har man hittat noteringar som tyder på att hans överordnade på andra sidan muren var nöjda med den information han lämnade. Samtidigt oroades man över att Kurras var lite väl entusiastisk, och hans stora vapenintresse var också noterat i Stasi-filerna.

”Ligg lågt”

Det bar fram till händelserna 1967. Omedelbart efter dödsskjutningen fick han order om att bränna alla dokument som länkade honom till organisationen.

Han råddes att ”ligga lågt med aktiviteterna”.

Kurras svar enligt arkiven:

– Jag behöver pengar till en advokat.

Redan innan avslöjandet att han var spion åt Stasi har det varit ändlösa spekulationer och teorier om Kurras verkliga motiv. I en intervju 2007 sa Kurras att han ”ångrade att han bara sköt ett skott, han borde skjutit tills gnistorna flög”.

Riktigt så uttrycker han sig inte i dag, även om han inte säger sig ha något att skämmas för.

Varför?

Frågan alla ställer sig är om han sköt på uppdrag av Stasi. Var han en ”agent provocateur” med syfte att skapa oreda i Västtyskland? Det finns inte något i de Stasi-dokument som hittills har hittats som tyder på det. Å andra sidan är arkivet för perioden maj-juni 1967 ”tunt”, säger forskaren Helmut Müller-Enbergs till Bild am Sonntag.

– Det verkar som att Stasi kanske har rensat ut viss besvärande information, tillägger han.

Under de närmaste veckorna ska åklagare utreda om det finns grund att återigen väcka åtal.

Advokaten Otty Schilly som företrädde Benno Ohnesorgs familj under rättegången mot Kurras tror inte det.

– Då skulle man behövt hitta något i arkiven som tydligt visar att Stasi gav order om att skjuta en student. Jag är rädd för att den här tragiska händelsen har blivit förpassad till historien, säger han till Spiegel.

ANNONS

Upp till 25% på solskydd för alla hudtyper - MEDS

Extern länk från MEDS

Beställ här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter