Uppskjutningen stoppad i natt

avMagnus Sundholm

Publicerad:
Uppdaterad:

Krismöte efter allvarligt fel

1 av 2

CAPE CANAVERAL. Christer Fuglesangs andra försök att komma upp i rymden den här veckan höll på att sluta i katastrof.

En bränsleventil på Discovery fungerade inte.

– Den måste fungera perfekt, säger Nasas startchef Allard Beutel.

Teknikerna upptäckte felet bara timmar innan Discovery skulle skjutas upp mot den internationella rymdstationen ISS.

– Ventilen öppnades och stängdes inte som den skulle, säger Allard Beutel.

Hur felet ska kunna åtgärdas är inte klart. Nasas ingenjörer satt i natt i krismöte för att försöka lösa problemet.

– Det är inget fel som går att lösa över natten, sa en taleskvinna för Esa, European Space Agency, till Aftonbladet sent i natt.

Kontrolleras noga

Ett nytt uppskjutningsförsök, planeras till fredag morgon klockan 06.22 svensk tid. Innan dess ska den felande bränsleventilen som stoppade tisdagens uppskjutning kontrolleras noga.

– Om vi kan reparera felet på distans från kontrollrummet så kan vi klara schemat. Det betyder att vi kan försöka komma iväg vid två tillfällen på fredag, morgon eller kväll. Om vi måste åtgärda felet på ett annat sätt kommer vi antagligen inte klara av det här, säger en talesman.

Åska och regn

Nasa har bara tiden fram till söndag på sig att få upp Discovery i luften. Misslyckas fredagens uppskjutningsförsök provar man i stället söndag morgon eller kväll. Väderprognoserna ser dessvärre mycket dystra ut. En orkan utanför Puerto Rico hotar.

Det första försöket tidigt i går morse stoppades på grund av åska och regn bara nio minuter innan avfärd. Då hade Fuglesang och de andra sex astronauterna redan befunnit sig ombord på rymdfärjan i flera timmar.

I går hann de inte ens fram till startramp 39 A innan de fick det negativa beskedet.

– När startteamet beordrade ventilen att stänga kom det inget bekräftande. Det är inte säkert att ventilen är öppen eller delvis öppen. Men det behöver undersökas för att bekräftas, meddelade Nasa på sin hemsida.

Middag med familjen

Om Fuglesang var besviken höll han masken.

– Fick just beskedet att det inte går i dag heller. Tekniskt problem. Otur igen, men kanske kan vi äta middag med familjerna då, skrev han på sin Twittersida.

I dag pågår arbetet intensivt med att kontrollera bränsleventilen.

– Under onsdagen kommer den trilskande ventilen att testas. Beslut torde tas på torsdagsmorgonen om OK att starta efter midnatt eller ej, skrev Fuglesang på sin Twittersida under onsdagen.

Undvika krock

För att undvika en konflikt med en obemannad japansk fraktfärja som ska till ISS den här månaden vill Nasa få upp Discovery innan augustis slut.

Visar sig det omöjligt kommer inte nästa försök att kunna genomföras förrän den 17 oktober.

– I nuläget vet vi inte när vi kan försöka igen, sa Beutel.

Publicerad: