Det minns vi från veckan i Almedalen

Av: Eva Buskas

Publicerad:
Uppdaterad:
LIKA SOM BÄR? Peter Eriksson är veckans Jamie Oliver.
LIKA SOM BÄR? Peter Eriksson är veckans Jamie Oliver.

I dag avslutas Almedalsveckan.

Till handlingarna kan vi lägga ett rödgrönt utspel, en ohelig allians och få stora nyheter.

Har du missat veckans rubriker?

Här får du en sammanfattning av Almedalen 2009.

Här är veckans ...

... utspel

Fastighetsskatten – i år igen. Sommaren 2006 tog alliansen hem Almedalsveckan genom att slopa fastighetsskatten. Sen vann de valet. I veckan lovade de rödgröna att införa den igen, men bara för de rika. Frågan är om det räcker för valseger 2010.

... torka

Halva journalistkåren är på plats i Almedalen. Det garanterar stora rubriker för de partier som sköter korten rätt. Vad gjorde KD? De satsade allt krut på ett utspel om avdragsrätt för gåvor till frivilligorganisationer. Ett förslag som redan kastats i papperskorgen av statliga utredare. Få av partiernas utspel kommer att överleva sommaren.

... comeback

Förra året handlade det mesta i Almedalen om FRA-frågan. Men trots Piratpartiets succéval i juni kändes frågor om IT och integritet förvånansvärt oheta under årets politikervecka. Fram till i onsdags. Då dök Pirate Bays köpare, Hans Pandeya, upp som gubben i lådan och vips var IT-frågorna på allas läppar igen.

... Don Quijote

Gudrun Schyman gick till attack mot drickandet under politikerveckan och krävde att Almedalen blir en alkoholfri zon. Men på mingel och lunchseminarier pimplades det oförtrutet vidare. Utan rosé – ingen Almedalsvecka.

... vänsterprassel

Medan alliansen hade fullt upp med EU-ordförandeskapet hade de rödgröna chans att visa upp sig i Almedalen. Men det började inte så bra. Samma dag som Almedalsveckan började gjorde MP:s Mikaela Valtersson och migrationsminister Tobias Billström (M) ett gemensamt utspel på DN Debatt om arbetskraftsinvandringen. Nu ska Valtersson utreda frågan åt alliansen. Var var de rödgröna partistrategerna när det utspelet planerades?

... Jamie Oliver

Peter Eriksson (MP) som går till storms mot den dåliga skolmaten. Nu ska mattanterna kompetensutvecklas. Ekomat och bra råvaror står på schemat.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN