Kidnappad släppt av al-Qaidagrupp

NYHETER

En schweizisk man som hållits som gisslan i Mali sedan januari av en terroristgrupp med kopplingar till al-Qaida släpptes på söndagen.

Det uppgav lokala ledare som förhandlat med gruppen. Kidnapparna påstås vara den nordafrikanska grenen av terrornätverket al-Qaida som kallar sig Islamiska Maghreb (Aqim).

Schweizaren Werner Greiner uppges vara den siste av de kidnappade västerlänningarna som nu släppts.

”Mycket trött”

– Den schweiziske gisslan har släppts, han är mycket trött men kommer snart att återförenas med sin familj, sade en lokal källa till AFP. Frisläppandet kunde dock inte bekräftas av det schweiziska utrikesdepartementet.

Mannen, som tillfångatogs i Niger, frisläpptes vid Gao-öknen i norra Mali, omkring 100 mil nordost om Malis huvudstad Bamako.

Tidigare har två kanadensiska FN-diplomater släppts. Även en turist från Tyskland samt Greiners fru har tidigare frigivits av gruppen.

”Bekämpas med alla medel”

Terrorgruppen mördade dock den brittiske gisslan Edwin Dyer i slutet av maj, sedan Storbritannien vägrat gå med på kidnapparnas krav. Efter mordet den 31 maj förklarade Malis president Amadou Toumani Touré krig mot terrorgruppen och att den skulle bekämpas med alla medel.

TT-AFP