Spionchefen avslöjad – på Facebook

NYHETER

Hustrun la ut hela parets liv för allmän beskådan

1 av 3
Avslöjad Blivande MI6-chefen Sir John Sawers har fått det hett om öronen efter avslöjandet om hans hustrus detaljerade inlägg på Facebook.

Snart får Sir John Sawers ansvar för alla brittiska spioner utomlands – men själv är han inte så hemlig.

Hustrun la ut hela hans liv på Facebook, från vänner till semesterdestinationer.

Tabben kan kosta honom hans karriär.

Den nya spionchefen Sir John Sawers har gjort bort sig – redan innan innan han börjat på sitt nya jobb.

Han blir chef över MI6, den brittiska underrättelsetjänsten för spionverksamhet utomlands, i november – men på Facebook låg tills häromdagen alla detaljer om hans familjs liv, rapporterar Daily Mail.

Fruns sida

Spionchefens fru, Shelley Sawers, berättade – i sin öppna profil – om var de bor, var de arbetar, vilka vänner de har och vart de åker på semester.

Profilen var helt öppen för Londonnätverket, cirka 200 miljoner användare.

Nu fruktar man att den pinsamma blundern kan utsätta Sir John, hans familj och vänner för livsfara. Informationen är högintressant för fientligt inställda makter och terrorister.

I samma ögonblick som tidningen Daily Mail informerade utrikesdepartementet om Facebooksidan försvann den från internet.

Sawers som tomte

Men Shelley Sawers hann under en lång tid frikostigt ladda upp bilder på släkten, barnen och deras flick- och pojkvänner. Och hon avslöjade parets vänskap med flera högt uppsatta politiker och kändisar.

I hennes fotoalbum fanns även bilder av en mer pinsam – men mindre livshotande – art. Den som ville kunde skåda den blivande spionchefen som tomte eller halvnaken på stranden med en frisbee i näven.

Nu återstår frågan om det är möjligt för Sir John Sawers att tillträda på sin nya tjänst överhuvudtaget.

Flera politiker har uttryckt sin tvekan och Edward Davey, Liberaldemokraternas talesperson i utrikesdepartementet, uppmanar Gordon Brown att inleda en utredning om saken.