Regimkritiker gripna i Iran

Och i dag planeras fler
stora demonstrationer

I sex dagar har missnöjet grott i Iran. Nu planeras nya protestmarscher.
I sex dagar har missnöjet grott i Iran. Nu planeras nya protestmarscher.

Oroligheterna i Iran går in på sitt sjätte dygn.

I morse greps två kända regimkritiker.

Samtidigt har Mousavi-anhängare gett sig ut på gatorna för att protestera ännu en dag.

Att det mäktiga Väktarrådet tänker räkna om vissa av rösterna i det kritiserade presidentvalet i Iran har bara lugnat ner stämningen något.

I går hölls fler demonstrationer med både dem som stödjer den besegrade presidentkandidaten Mir Hossein Mousavi och dem som ville visa sitt stöd för den sittande presidenten Mahmoud Ahmadinejad.

Journalister förbjuds rapportera

Men hur de avlöpte finns inte mycket information om. All utländsk press förbjöds att närvara. Och i dag har The Revolutionary Guards, Irans säkerhetsstyrkor, varnat media i Iran för att publicera bilder och texter som kan ”skapa spänningar”, annars riskerar de rättsliga följder.

Bloggar och sociala nätverk har i stället varit viktiga informationskällor för folket.

Två kritiker gripna

Regimen i Iran försöker med alla medel att lugna ner stämningen i landet. Eller tysta ned enligt vissa.

I morse greps två väl ansedda skribenter och ledande regimkritiker som stödjer reformkandidaten Mir Hossein Mousavi. Enligt nyhetsbyrån AFP greps både sociologen och Mousavi-anhängaren Hamid Reza Jalaipour och den politiske kommentatorn Saeed Laylaz i sina hem.

Fler demonstrationer i dag

Irans högste religiösa ledare, ayatolla Ali Khamenei har manat folket till lugn och vill att det ska bli ett slut på de senaste dagarnas upplopp och oroligheter.

Men i dag, på uppmaning av reformkandidaten Mir Hossein Mousavi, har ännu en dag tiotusentals människor samltas på Teherans gator för att visa missnöjet mot fredagens presidentval. Mousavi påkallar också till en sorgedag på torsdagen för att hedra de demonstranter som dödats under protesterna, rapporterar nyhetsbyrån AFP

Den omvalde iranske presidenten Mahmoud Ahmadinejad hyllade å sin sida i dag valresultatet och sa att det "bekräftade det ärliga arbete som landets nionde regim hade genomfört som tjänst till det iranska folket".

Pirate bay blir Persian bay

Protesterna i Iran började i helgen när de officiella valresultaten blev offentliga. Enligt siffrorna fick den sittande presidenten Mahmoud Ahmadinejad segern med 63 procent av rösterna.

Valfusk, utropade oppositionen, främst för att rösterna räknades så snabbt. Dryga 40 miljoner handskrivna valsedlar räknades på bara några timmar.

Flera dagars tumult och mångmiljondemonstrationer utbröt efter att resultaten presenteras. Hur många som dödats är oklart.

Protesterna mot det misstänkta valfusket sträcker sig ända till Sverige. Fildelningsportalen The Pirate Bay har tillfälligt bytt namn till The Persian Bay och försöker skapa fria kommunikationsvägar på internet för iranierna.

Publisert: