Nyheter

Reinfeldt vill lugna ned Israelbråk

NYHETER

Statsminister Fredrik Reinfeldt arbetar för att lugna ned reaktionerna efter den kritiserade Aftonbladetartikeln. Han hoppas att de israeliska reaktionerna inte ska påverka Sveriges arbete som EU:s ordförande.

– Våra ansträngningar går ut på att ha goda relationer med Israel, gjorde Reinfeldt klart på en pressträff vid ett besök på Ronna-skolan i Södertälje.

Det bästa sättet att göra det är enligt Reinfeldt att förklara hur det svenska samhället fungerar, fri och öppen debatt där anklagelser och påståenden kan bemötas. Men han vill också undanröja eventuella missförstånd om att det i Sverige skulle finnas en allmänt vedertagen uppfattning om olika grupper, som judar eller muslimer.

Inte regeringens sak

Och det är inte regeringens sak att fatta publicistiska beslut om vad som ska sägas i medierna.

– Det är viktigt för mig att säga att man inte kan vända sig till den svenska regeringen och be den bryta mot den svenska grundlagen, sade Reinfeldt apropå företrädare för den israeliska regeringen begär att den svenska regeringen ska fördöma den aktuella artikeln i Aftonbladet.

Statsministern säger att han för dagen inte har någon anledning att tro att uppståndelsen kring artikeln och den israeliska kritiken mot Sverige skulle påverka Sveriges arbete som ordförande för EU, och därmed EU:s ansträngningar att bidra till fredsprocessen i Mellanöstern i ett känsligt läge där nya initiativ diskuteras.

”Inte varit involverad”

– Politiska ambitioner står alltid inför risken att något används som ursäkt för lägga ned kontakter eller avbryta ansträngningar, men jag har ingen anledning att inteckna det nu och jag hoppas att det inte bär dithän, sade Reinfeldt.

Han kan inte säga om det har förekommit några kontakter med Israel inför utrikesminister Carl Bildts planerade resa dit, eller om Israel har antytt att Bildt inte skulle vara välkommen.

– Jag har inte varit involverad i det, det får Carl Bildt svara för, sade Reinfeldt.

Artikeln på Aftonbladets kultursidor, som beskriver misstankar om att israeliska soldater stulit organ från döda palestinier, har väckt kraftiga reaktioner i Israel.

TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu är det rea hos Cervera: 20-50 % rabatt på utvalda varor!

Cervera

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter