Åklagaren JO-anmäls efter uttalande om våldtäkt

avSebastian Chaaban

NYHETER

Grundaren av The Pirate Bay, Peter Sunde: "Anstädighetsgränsens botten är nådd!"

”Det liknar mer en ordningsförseelse.”

Kammaråklagare Rolf Hillegrens uttalande om våldtäkter har väckt starka reaktioner.

Nu JO-anmäls Hillegren – av Peter Sunde, en av grundarna av The Pirate Bay.

Foto: Foto: Scanpix
Rolf Hillegren JO-anmäls efter sitt uttalande om våldtäkter. En av anmälarna är Peter Sunde, en av grundarna av Pirate Bay.

Rolf Hillegrens uttalande om våldtäkter har väckt mycket starka reaktioner.

Bloggvärlden har gått i spinn och uttalandet har diskuterats flitigt på Twitter.

Även politiker, som Lars Ohly (V) och Peter Eriksson (MP), har reaktionerna varit starka.

Det var i en artikel om rättspraxis kring våldtäktsfall Svenska Dagbladet fredagen den 14 augusti som Rolf Hillegren, 66, sa:

– Tar man en kvinna och en man som känner varandra och kvinnan säger att hon inte har lust i dag, och mannen kör ändå. Visst är det oschyst men kanske inte värt två års fängelse. Det liknar mer en ordningsförseelse.

Flera JO-anmälningar

Nu har Rolf Hillegren JO-anmälts för sitt uttalande.

Vid tiotiden på måndagen hade myndigheten hittills fått in 7 anmälningar angående uttalandet och Hillegrens lämplighet som åklagare.

En av anmälarna är Peter Sunde, en av grundarna av The Pirate Bay.

På sin blogg skriver Sunde att ”Anständighetsgränsens botten är nådd!” och uppmanar alla sina läsare att göra som honom och JO-anmäla åklagaren.

Peter Sunde skriver att han chockades av Hillegrens citat samt:

”Genom denna liknelse framgår det tydligt att Rolf Hillegren jämställer att köra en bil på några kilometer i timmen för fort med att en man våldför sig på sin partner. Detta måste utredas!”

"Skadat förtroendet"

En juriststudent skriver i sin anmälan att flera bekanta har kontaktat honom angående Rolf Hillegrens uttalande:

”Till och med jag ses alltså som en representant för Rolfs yrkesgrupp och ställs till svars. Det är uppenbart att Rolf genom sitt agerande har skadat samhällets förtroende för rättsväsendet.”

I en annan anmälan till JO står det:

”Att någon som gör sådana utlåtanden och hyser dessa åsikter får jobba som kammaråklagare i Sverige år 2009 är skrämmande.”

"Inte värt två år"

Till Aftonbladet har Rolf Hillegren tidigare sagt att han står fast vid sitt uttalande och menar att många vill feltolka honom, samt att lagstiftningen är fel.

– Vad jag menade var ju det fallet där mannen i ett pågående förhållande inte accepterar kvinnans nej samtidigt som hon inte gör minsta motstånd. Där har man ju från visst håll velat att det beteendet ska inrymmas i våldtäktsbegreppet, sa Hillegren.

– Man brukar ju säga att ett nej är ett är nej och det kan jag ju i och för sig hålla med om. Det är naturligtvis ett allvarligt brott mot en gentlemannaregel att inte acceptera det. Men det är inte värt två års fängelse.

Aftonbladet har sökt Rolf Hillegren för en kommentar angående JO-anmälningarna.