NASA: Världen går inte under

Vetenskapsmän känner sig tvungna att bemöta domedagshysterin

Jorden går under 2012. I alla fall i en ny katastroffilm.

Men nu har NASA känt sig tvungna att agera – för att många tror det kommer hända på riktigt.

Går jorden under år 2012? Vet regeringen om det, men har valt att mörklägga sanningen?

Nya katastroffilmen "2012" har fått många människor att tro det. Så pass många att NASA nu känner sig tvungna att bemöta den hysteri som uppstått.

Det är inte ofta NASA går ut offentligt för att avfärda domedagsprofetior, men nu vill de påpeka att inga bevis tyder på att jordens undergång är nära. Enligt dem skulle man upptäcka långt i förväg om en planet skulle närma sig jorden, som i filmen.

Fejkade vetenskapssajter

"Förutsägelserna om domedagen eller dramatiska förändringar den 21 december 2012 är falska. Osanna domedagsprofetior har hörts många gånger under alla de senaste århundradena", skriver NASA.

Marknadsföringen av filmen har till viss del bestått av fejkade vetenskapssajter som backar upp domedagsprofetian. Enligt NASA har också ett förfalskat nyhetstelegram som bekräftar domedagen cirkulerat på nätet – där NASA står som avsändare.

Vetenskapsmän kritiska

Flera vetenskapsmän har kritiserat marknadsföringen för att de menar att den ger bränsle åt konspirationsteorierna. En av dem är NASA-vetenskapsmannen David Morrison, som myntat begreppet "kosmofobi", en rädsla för rymden.

– För två år sedan fick jag ett brev i veckan som handlar om domedagen. Nu får jag ett dussin brev om dagen. Två tonåringar skrev att de inte ville vara med om jordens undergång och att de därför funderade på att ta sina liv, säger David Morrison till Los Angeles Times.

Baseras på Maya-mytologi

Handlingen i filmen "2012" baseras löst på Maya-mytologi. Den nu gällande Maya-kalendern tar slut den 21 december 2012. Men sedan börjar en ny kalender.

– Min kalender slutar den 31 december 2009. Det tolkar jag inte som att världen går under den dagen, säger David Morrison.

Publisert: