"En pinsam historia"

Av: Linda Hjertén

Publicerad:
Uppdaterad:

Mikael Damberg (S) i krismöte med Jan Emanuel

Villan som vållat rabalder Här krävde Jan Emanuel en veckohyra på upp till 35 000 kr.
Foto: ROlf jönsson, GA/Aftonbladet
Villan som vållat rabalder Här krävde Jan Emanuel en veckohyra på upp till 35 000 kr.

Riksdagsmannen Jan Emanuel Johansson (S) försökte hyra ut sin villa i Visby för 140 000 kronor i månaden – men får behålla sitt uppdrag.

I dag har han suttit i krismöte med ordföranden för socialdemokraterna i Stockholms län, Mikael Damberg.

– Jag sa att detta är en pinsam historia. Men han har vidtagit åtgärder, säger Damberg.

De senaste dagarna har kritiken mot Jan Emanuel Johansson varit hård. Det började med att han på Blocket försökte hyra ut en lägenhet i Stockholm för 10 000 kronor i veckan. Strax efter att det uppdagats kom det även fram att s-politikern annonserat ut en villa i Visby för så mycket som 35 000 kronor i veckan.

”Bedrövligt”, ansåg Hyresgästföreningen och hyressättningen kritiserades även av Johanssons egna partikollegor.

"Korten lades på bordet"

I dag har ordföranden för socialdemokraterna i Stockholms län, Mikael Damberg, haft ett långt möte med Jan Emanuel.

– Alla kort lades på bordet och vändes och vreds. Jag var tydlig med att hans hyresaffärer är en pinsam historia, han gav förklaringar till det som skett. Han förstår att han gjort bort sig men har nu vidtagit åtgärder, säger Damberg.

– Han ska sälja huset på Gotland och han har slagit fast att han inte är någon fastighetsuthyrare, utan att allt detta blivit väldigt fel.

Nästa vecka ska Jan Emanuel Johansson tillträda som riksdagsledamot. Han får behålla alla sin uppdrag och han har fortfarande partiets förtroende, men måste nu vinna tillbaka väljarnas stöd.

– Förtroende är inte något man får, det är något man förtjänar. Han har en och annan person nu att vinna tillbaka, säger Mikael Damberg.

Ångerfull

På sin egen blogg skriver Jan Emanuel att tanken aldrig var att hyra ut till privatpersoner, utan till företag, och att uppståndelsen kring detta är överdriven och pinsam.

"Det är inte olagligt, det går inte emot några regler och det är inte moraliskt förkastligt".

Men enligt Damberg är nu Johansson ångerfull.

– Det sticker folk i ögonen när man försöker hyra ut något till ett väldigt högt pris. Alla förtroendevalda måste tänka sig för, här gick han över gränsen.

På sin blogg skriver även Jan Emanuel:

– Jag ångrar den där förbannade annonsen så det skär i kroppen. Onödig, olämplig och osmart. Jag skulle kunna hugga av ett finger för att ha den ogjord. Jag ber inte om ursäkt. Jag säger förlåt.

Publicerad: