Staten tar över på kritiserad kommunal skola

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: JESSICA GOW/TT
Skolinspektionen kommer att ha egna representanter på plats på Storvretskolan i Botkyrka. Enligt myndigheten har kommunen inte gjort sitt jobb. Arkivbild.

För första gången tar Skolinspektionen tillfälligt över på en kritiserad kommunal skola. Problemen bedöms vara så stora att myndigheten placerar egen personal på skolan.

Beslutet gäller Storvretskolan i Botkyrka kommun och innebär att två särskilda rådgivare från Skolinspektionen kommer att leda arbetet för att få bukt med problemen. Staten kommer att debitera Botkyrka kommun för alla insatser.

Skolinspektionen kan inte stänga en kommunal skola, däremot besluta om så kallade statliga åtgärder för rättelse. Anledningen till att myndigheten har fattat beslutet är att Botkyrka kommun inte kommit tillrätta med de omfattande problemen på skolan, trots vitesförelägganden.

Samtidigt som Skolinspektionen leder arbetet på Storvretskolan kommer den att genomföra en riktad tillsyn på den närliggande Skogsbacksskolan.

Skolinspektionens beslut innebär dessutom att Skolverket lägger om sitt arbete. Skolverket, som har en stöttande roll gentemot skolhuvudmännen, har erbjudit Storvretskolan hjälp inom ramen för projektet Samverkan för bästa skola. Men hittills har det inte fungerat så bra, och Skolverket kommer därför att koncentrera sig på Botkyrka kommuns styrning av skolan.

"Vi har inte mandat att tvinga skolor att göra förändringar. Det innebär att arbetet inte alltid kommer igång i en skola på det sätt vi önskar. Tyvärr har vi haft den situationen på Storvretskolan", säger enhetschef Ulrica Dahlén i ett pressmeddelande.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM