Nyheter

Massage kan hålla hunden frisk längre

Av: 

TT

Massage för hundar blir allt mera populärt. Nilla, av rasen bichon havanais, är egentligen lite för ung, men ställer upp en kort stund som demonstrationshund med massören Margareta Pettersson. Till höger matte Kerstin Larsson.
Massage för hundar blir allt mera populärt. Nilla, av rasen bichon havanais, är egentligen lite för ung, men ställer upp en kort stund som demonstrationshund med massören Margareta Pettersson. Till höger matte Kerstin Larsson.
Massagen börjar vid ryggraden, och omkring den. Därefter går massören Margareta Pettersson över hunden steg för steg. Tassarna och benen tas nerifrån och upp. Sist masseras huvudet, nacken och öronen. Sedan avslutar man med att klappa hunden.

NYHETER

Massage är en av årets trender på hundmässan i Göteborg. Det kan behövas, när de fyrbenta vännerna aktiveras allt mer av sina hussar och mattar.

– En del hundar kan bli slitna och håller inte så länge, säger massören Margareta Pettersson.

Att människor får massage, ibland till och med på jobbet, är vi vana vid.

Hundar får ungefär samma positiva effekter av massage som vi.

– Från början var det ett sätt att rehabilitera hundar som haft skador eller så, säger Margareta Pettersson, hundmassör som medverkar på mässan i Göteborg denna vecka.

Senare började man förstå att massagen fungerar som friskvård. Och intresset har ökat.

– I dag används hundar i så många olika sporter, tävlingar och så vidare att det är av högsta vikt att man tar hand om även hundars kroppar.

Inte sjukgymnastik

Stela muskler, problem med leder, smärta vid rörelser och dålig cirkulation är några bekymmer som kan förebyggas eller lindras med massage.

– En hund som har lite ont kan få mycket ont, om man inte tar hand om smärtan, säger Margareta Pettersson.

Det är dock viktigt att inte förväxla massage med sjukgymnastik eller veterinärbehandling.

– Massage är ett komplement. Man ska absolut inte göra det i stället för att gå till veterinären. Då är risken att man förlänger ett lidande, framhåller Margareta Pettersson, som kräver klartecken från veterinär för att massera en sjuk hund.

Ge akt på signaler

Veterinären Lina Ruda på Blå stjärnans djursjukhus tror att uppmjukandet av muskler och själva välbefinnandet är hundens viktigaste behållning av massagen.

– Jag tror att det ger en go' känsla.

– Men man ska vara beredd på vad djuret signalerar. De brukar vara ganska tydliga om det inte känns bra. De brukar morra, stelna, säga till på annat sätt, eller bli arga och bitas om det vill sig illa, säger Lina Ruda.

När Margareta Pettersson ska massera en hund hon inte känner, är första steget att mjukt skaffa en förtroendefull relation till djuret. Det kan ta olika lång tid.

– Första gången kanske jag nästan bara kan presentera mina händer.

Gäspning fint tecken

Massagen startar processer i hundens kropp.

– En gäspning betyder att hunden kopplat av, när ämnen i kroppen frigjorts, säger Margareta Pettersson.

– All massage går ut på att öka blodcirkulationen. Det ger mer syre och näring till musklerna, och slaggprodukter försvinner.

Den som vill kan gå på kurs för att själv kunna ge hunden massage hemma, som ett avancerat klappande.

– Man ska inte göra det så märkvärdigt. Det handlar mycket om att ta på sin hund, röra sina händer, och att förflytta hundens hud lite fram och tillbaka, säger Margareta Pettersson.

– All massage går ut på att öka blodcirkulationen.

Margareta Pettersson, hundmassör.

ANNONS

Skynda fynda damkläder– lagerflytt! 20% REA PÅ ALLT FRÅN CELLBES!

Extern länk från Cellbes

Köp här!

Publisert: