Källor: Misstänkta bakom Skripal-fallet identifierade

avEbba Thornéus

NYHETER

Den ryska ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter Julia förgiftades med nervgift i brittiska Salisbury tidigare i år.

Enligt källor till den brittiska nyhetsbyrån PA ska polisen nu ha identifierat flera misstänkta ryssar med hjälp av övervakningsfilm.

De ska ha lämnat Storbritannien med flyg, något som avslöjades i ett kodad meddelande som fångades upp av en brittisk bas på Cypern, uppger CNN.

Det var i början av mars i år som den ryske dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter Julia hittades kritiskt skadade på en parkbänk i Salisbury i England.

Båda hade utsatts för nervgiftet Novitjok och vårdades länge på sjukhus.

Ryssland anklagades för att ligga bakom mordförsöken, vilket lett till massutvisning av ryska diplomater från länder i väst. Moskva har nekat till anklagelserna och har svarat med att i sin tur utvisa västdiplomater.

Nu tror sig polisen ha identifierat de misstänkta, uppger en källa för den brittiska nyhetsbyrån PA.

1 av 4 | Foto: REX/Shutterstock
Julia Skripal och hennes far, dubbelagenten Sergej Skripal.

”Säkra på att det är ryssar”

Enligt källan ska flera ryska medborgare vara inblandade i mordförsöket och det ska enligt uppgiftslämnaren röra sig om fler än en misstänkt.

– Utredarna tror att de har identifierat de misstänkta förövarna genom övervakningskameror och har samkört det med register över personer som som kommit in i landet vid den aktuella tidpunkten. Utredarna är säkra på att de misstänkta är ryssar, säger källan till PA.

CNN uppger att det handlar om två misstänkta, ett par, som identifierades via digital ansiktsigenkänning. De lämnade Storbritannien kort efter attacken, sannolikt via ett vanligt reguljärflyg.

Deras avresa avslöjades i ett kodat ryskt meddelande som skickades till Moskva efter attacken och som fångades upp av en brittisk bas på Cypern, enligt CNN:s källor.

Brittiska regeringen och Scotland Yard vägrade under torsdagen att kommentera de nya uppgifterna, enligt AFP.

Men den brittiske säkerhetsministern Ben Wallace avfärdade dem på Twitter:

”Jag tror att den här storyn hör till avdelningen dåligt informerad och vilt spekulerande”.

Uppgifterna kommer bara kort efter att ytterligare två personer kommit i kontakt med Novitjok-nervgiftet.

Fanns troligtvis i en parfymflaska

Den 1 juni kallades polis till ett vandrarhem för hemlösa i Amesbudy nära Salisbury i England.

Där hittades Dawn Sturgess, 44, och hennes partner Charlie Rowley, 45. Båda hade troligtvis utsatts för samma nervgift som Sergej Skripal och Julia.

Dawn Sturgess dog medan Charlie Rowley vårdas för livshotande skador.

Polisens utredare arbetar utifrån teorin att det misstänkta nervgiftet fanns i en kasserad parfymflaska som paret fann i en papperskorg och sprutade på sig.

Enligt polisen utsattes Dawn Sturgess för mer än 10 gånger mer nervmedel än vad far och dotter Skripal kom i kontakt med.

Ryssland förnekar inblandning

Polisen har tidigare sagt att det i nuläget är oklart om Skripal-fallet och den senaste nervgiftsattacken hör samman, men att man utreder om det finns någon koppling mellan händelserna.

Inga personer är i nuläget gripna i något av ärendena.

Ryssland förnekar även all inblandning i båda fallen.

Tre nyheter - 19 juli 00:29