Paolo Macchiarini

Forskare fälls för KI-fusk

Av: 

TT

Josefin Silverberg

NYHETER

Sju forskare fälls för oredlighet i forskning i samband med Macchiarini-ärendet, skriver Karolinska Institutet i ett pressmeddelande.

– Utredningen visar på felaktigheter där Paolo Macchiarini är ytterst ansvarig men där även flera av medförfattarna har ett stort ansvar, säger Ole Petter Ottersen, rektor vid Karolinska Institutet.

De sju forskarna fälls för oredlighet i forskning efter beslut av KI:s rektor, uppger institutet i ett pressmeddelande under måndagen.

Ärendet gäller sex artiklar i de vetenskapliga tidskrifterna The Lancet, Biomaterials, Journal of Biomedical Materials Research och Thoracic Surgery Clinics där Paolo Macchiarini är en av huvudförfattarna och avser de kritiserade transplantationerna av syntetisk protes i luftstrupe mellan 2011 och 2013.

Enligt rektors beslut är ytterligare 31 författare klandervärda men inte skyldiga till oredlighet i forskning. Fem författare frias. KI begär av samtliga tidskrifter att artiklarna dras tillbaka.

I pressmeddelandet skriver KI att utredningen som gjorts visar på ”en rad allvarliga felaktigheter och vilseledande information i de granskade artiklarna. Det handlar framför allt om fabricerade och snedvridna beskrivningar av patienters tillstånd både före och efter operationerna.”

– Beslutet har fattats efter ett noggrant utredningsarbete i ett ärende som fått stora konsekvenser för Karolinska Institutet, för forskarsamhället i stort och för allmänhetens förtroende för medicinsk forskning. Framför allt har det fått ödesdigra följder för patienter och deras anhöriga och det beklagar jag djupt. Karolinska Institutet fortsätter nu arbetet med de åtgärder som krävs för att minimera risken att något liknande inträffar igen, säger Ole Petter Ottersen, rektor vid Karolinska Institutet.

”Paolo Macchiarini ytterst ansvarig”

Tre av författarna, varav en fälls för oredlighet och två anses klandervärda, var bland de så kallade visselblåsarna som 2014 anmälde Paolo Macchiarini för misstanke om oredlighet i forskning i de aktuella artiklarna. 

– Utredningen visar på felaktigheter där Paolo Macchiarini är ytterst ansvarig men där även flera av medförfattarna har ett stort ansvar. Det hedrar de fyra visselblåsarna som i aktuellt fall kommit in med en mycket välgrundad anmälan och de har därmed bidragit till att utredningen kommit till stånd. Det är dock KI:s bestämda uppfattning att en visselblåsare som deltagit i en forskningsstudie och som medverkat som författare till en publicerad vetenskaplig artikel, trots en anmälan, inte kan undgå granskning och eventuellt ansvar för oredlighet i forskning, säger Ole Petter Ottersen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu är det rea hos Cervera: 20-50 % rabatt på utvalda varor!

Cervera

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Paolo Macchiarini

LÄS VIDARE

Skandalkirurg genomförde experimentbehandling

ÄMNEN I ARTIKELN

Paolo Macchiarini

Karolinska institutet