Hånar polisen på Facebook: ”Ingen letar efter mig”

Fängelsedömda och efterlysta brottslingar i Aftonbladets granskning avslöjar sig själva i sociala medier.

Flera hånar polisen.

”Ligger nu på stranden i ett främmande land och ingen letar efter mig med ljus och lykta. Knappt sju år kvar”, skriver en 29-åring på Facebook.

Det är inte bara myndigheternas egna uppgifter om efterlysta som ofta undgår polisen. Detsamma gäller uppdateringar på sociala medier.

Aftonbladets granskning av 146 efterlysta som är dömda till fängelse visar att de ibland avslöjar sig själva på Facebook och Instagram. Flera hånar polisen.

  • En 34-årig man lägger upp en bild där han sitter och skrattar i en svensk polisbil. Han anger på sin Facebook-sida att han bor i Göteborg, medan Skatteverket uppger att han är utvandrad till okänt land. 34-åringen är dömd för grov misshandel och övergrepp i rättssak till 1,5 års fängelse.
  • En 28-årig man, dömd för grovt rattfylleri till en månads fängelse, lägger i februari 2018 ut en selfie från ett gym i Skåne. Månaden efter skriver han sig på en ny adress på en ort i närheten.
  • En 35-årig man, dömd till en månads fängelse för grovt rattfylleri, är en flitig användare av Instagram. Hösten 2016 lägger han upp sex bilder och ett videoklipp från samma bilåterförsäljare i Stockholm. Samma år har han en registrerad inkomst på 125 000 kronor hos Skatteverket. Dessutom registrerar han en ny adress i närheten av bilåterförsäljaren.
  • En 32-åring, dömd för brott mot griftefriden till ett års fängelse, lägger i januari 2018 upp en bild på sig själv och en kollega i arbetskläder på en namngiven däckfirma i Stockholmstrakten. Enligt Skatteverket utvandrade han 2015. När Aftonbladet kontaktar honom säger 32-åringen att han ställer upp på intervju om han får 25 000 kronor i arvode.

Hälften har utvandrat

Men många är inte längre kvar i Sverige – 76 av 146 granskade är registrerade som utvandrade – och blir därför svårare för polisen att gripa. En 29-årig man som håller sig undan ett straff på två år och nio månader för grovt bedrägeri och narkotikabrott bor sannolikt i USA.

Han har lagt upp flera bilder på Facebook från Florida, och gör ingen hemlighet av att han är efterlyst. På sin sida skriver han bland annat “likt en nål i en höstack gömmer jag mig” och hånar flera gånger den svenska polisen för att den inte hittar honom.

En av hans vänner skriver en kommentar där han antyder att 29-åringen är dömd och att polisen letar efter honom. Den efterlyste svarar då med tre smileys som skrattar så mycket att de gråter och skriver sedan: ”Var är de då?”. På ett annat ställe skriver han att han leker kurragömma.

När Aftonbladet kontaktar honom via Facebook och ber om en intervju svarar han redan efter några timmar.

– Det låter intressant på ett sätt men å andra sidan om jag berättar hur jag gömmer mig ”undan” så röjer det ju mig? Det får jag tänka på. Jag återkommer under helgen.

Mannen återkommer inte. Men i en statusuppdatering på Facebook har han skickat en hälsning hem till Sverige.

”Ligger nu på stranden i ett främmande land och ingen letar efter mig med ljus och lykta. Knappt sju år kvar. Ha det bra mina vänner.”

Publisert:

LÄS VIDARE