Stred i Syrien – begår brott i Sverige

Publicerad 2018-06-29

De pekas ut som potentiella terrorhot – och begår brott tillsammans.

Polisutredningarna som rör stölder och bedrägerier avslöjar hur jihadistnätverk samverkar över landet.

Bland de dömda finns såväl återvändare från IS som radikala predikanter och släktingar till kända terrorister.

Klockan 21.59 den 14 november 2017 slår polisen till mot en lagerlokal i Bromma och griper två personer. De två männen har under ett par timmar iakttagits av polisens spanare när de varit i färd med att lasta varor som tros ha stulits från långtradare.

De trycks ner på golvet och beläggs med handfängsel. Mc-hjälmar, kläder, stekpannor, bröstpumpar, högtalare och kaffekapslar återfinns bland stöldgodset.

En av de gripna männen är en person vi följt under många år. Trots hans unga ålder har han länge rört sig i jihadistiska kretsar. Han är en av elva svenskar vars namn och personuppgifter finns nedtecknade i läckta IS-dokument. Där framgår att han reste in i Syrien via staden Jarablus den 11 juli 2014. Den 22-årige mannen har också uppgett för IS rekryterare att han vill vara en ”krigare”, enligt dokumenten.

En av tre tidigare dömd

Aftonbladets och Viafrees granskande tv-program 200 sekunder har kartlagt 58 återvändare från IS och andra terrorgrupper i Syrien och Irak samt nätverken runt dem. Vi har unik information om drygt 200 personer runt om i landet som på olika sätt finns på Säpos radar.

Granskningen avslöjar bland annat:

• Olika lokala islamistiska nätverk kan kopplas till varandra genom annan kriminell verksamhet.

• Flera personer i vår granskning har under olika perioder varit skrivna på samma adresser.

• Av de 58 återvändarna är en tredjedel tidigare dömda för brott. En handfull av dem sticker ut som extra brottsaktiva.

Den gripne 22-åringen i lagerlokalen i Bromma är en av dem.

Vi har flera gånger sökt honom det senaste halvåret, både via hans advokat i samband med de rättsprocesser som pågått mot honom, och direkt via telefon. För några dagar skrev han återigen i ett sms:

– Jag har inget att kommentera, tack.

Greps med machete

Både 22-åringen och en av hans medbrottslingar, en 21-årig man, har vuxit upp i extrema miljöer med nära släktingar inom kända terrororganisationer. I dag ingår de två männen i ett nätverk av unga jihadistsympatisörer som blandar en extrem våldsbejakande islamistisk ideologi med ett kriminellt leverne. Nätverket förgrenar sig till olika platser i landet, visar Aftonbladets granskning.

Det finns fler exempel:

• I juni 2015 greps tre män för att ha stulit diesel från lastbilar på en parkering vid Kungens kurva utanför Stockholm. En av de gripna var Mirsad Bektasevic från Göteborg som tidigare dömts för krigsbrott i Bosnien och som återvänt från en väpnad jihadistgrupp i Syrien 2014. Förra våren dömdes han till 15 års fängelse för terroristbrott i Grekland. Tillsammans med en annan svensk man greps han vid syriska gränsen och misstänktes vara på väg till IS i Syrien. I sin packning hade männen macheteknivar, hölster till automatvapen och kontanter.

Med vid dieselstölden fanns 21-åringen från lagerlokalen i Bromma samt en 36-årig man som tidigare varit aktiv med föreläsningar och dawah, islamsk mission. 36-åringen har avtjänat fängelsestraff för att ha lurat till sig mångmiljonbelopp i moms för elektronikvaror. En del av pengarna hade skickats till utländska konton, men slutdestinationen för pengarna lyckades polis och åklagare aldrig slå fast.

Planerade mörda Vilks

• 2016 åtalades flera personer som kopplas till den våldsbejakande islamistiska extremismen i Stockholm och Göteborg i ett omfattande ekomål.

Bara två av de misstänkta dömdes: En av dem är återvändare från Syrien och den andre en av de män som åtalades men friades för att ha planerat mord på konstnären Lars Vilks. Han dömdes till fängelse för medhjälp till grovt skattebrott och grovt penningtvättsbrott i ekobrottshärvan. I en tjänsteanteckning från januari förra året skriver Kriminalvårdens säkerhetsavdelning att mannen har ”en relation till en våldsbejakande extremistmiljö”.

Det framkommer också att han i juli 2016 blev omhändertagen av turkiska myndigheter för att ha försökt resa in i landet med en annan persons pass.

22-åringen från Stockholm som vi började med att berätta om var misstänkt men friades i tingsrätten.

En fjärde person som ingick i polisens förundersökning var en man från Stockholm som aldrig kunde höras – han hade rest till Syrien och anslutit till terrororganisationen IS. Från Raqqa spred mannen sedan IS-propaganda tillsammans med Michael Skråmo från Göteborg. Mannen uppges ha dött i Syrien förra sommaren.

Rån mot bingohall

• I mitten av juni dömdes en 24-årig man från Eskilstuna till fängelse för att ha medverkat vid ett väpnat rån mot en bingohall i en Stockholmsförort förra våren. 24-åringen har på sociala medier varit öppen med sina sympatier för IS.

Polisen utredde även en annan man som aldrig kunde knytas till rånet. Även han är en återvändare från Syrien.

Även av

60 extremister

Järvaområdet norr om Stockholm har flest kända IS-resenärer i Stockholmsregionen.

– Vi har 60 personer i vårt område som klassats av Säpo som våldsbejakande islamistiska extremister, ett 20-tal av dem är återvändare från Syrien och Irak, säger Christoffer Bohman, biträdande lokalpolisområdeschef i Rinkeby.

Han berättar att återvändarna nästan uteslutande är män, få av dem arbetar och många begår kriminella handlingar.

– Framför allt egendomsbrott som bedrägerier och stölder, säger han.

Att kriminalitet är vanligt i de här miljöerna bekräftas också i en rapport från den europeiska polisorganisationen Europol från 2016. Enligt rapporten hade 80 procent av de europeiska rekryterna till IS och liknande grupper dömts för brott av olika slag.

LÄS VIDARE