Rafflande cv med sprängda laboratorier

avAndreas Hansson

1 av 2 | Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Arne Ljungqvists Sommarprat är ett imponerande cv, som inte mer än snuddar vid det personliga.

En forskare – och Putin, sprängda dopinglaboratorier och samtal från Vita huset.

Arne Ljungqvists Sommarprat är ett imponerande cv, som inte mer än snuddar vid det personliga.

Sju år har gått sedan jag satt på en skolföreläsning senast.

”Dopingjägaren” Arne Ljungqvists sommarprat är som att lyssna till en av de bästa föreläsarna, kunnig och samtidigt up to date med sin samtid. På fängslande forskarprosa inleder han med introduktion om testosteron och om manligt, kvinnligt och det däremellan: intersex, befriande oladdat, via Caitlyn Jenner.

Han har berättat sin historia förr, i boken ”Dopingjägaren” från 2008 och sedan i en SVT-serie (SVT Play nu), men han är en av Sveriges världsgiganter inom idrott, om än bakom kulisserna. Historien är värd att nå fler öron.


Efter en mästartitel i höjdhopp (1952, 2,01 meter) och ett OS tvingade en idrottsskada honom att lägga idrotten på hyllan. Efter att ha blivit forskare inom cancer valdes han in i Friidrottsförbundets styrelse och kom att ägna 45 år, still counting, åt kriget mot dopning i en tid då hälften av svenska eliten använde det. Först med dem och deras läkare som motståndare, sedan världsstjärnor och hela stater.

Det är hemliga möten med förgreningar till FBI och massiva polistillslag mot lika provisoriska som illegala dopinglaboratorier. De rafflande scenerna räddar sommarpratet från att bli en torr högläsning ur ett cv, även om det möjligen blir någon post för mycket.


Låtarna hämtas från idrottsceremonier han arbetat vid, en fyndig inramning som känns krystad efter fem låtar. Då blir barnbarnet Eva Veronicas ”Things I never do” en själfull vändning. Då gläntar professorn på dörren till det privata: barnbarnet hade inte överlevt operationerna mot de medfödda problemen och efterföljande levertransplantation utan dopingklassade läkemedel.

Det privata hade gärna fått ett uns mer plats, men det är omöjligt att inte dras med även för någon som inte är sportintresserad, och känna djup respekt för en svensk legendar.

Sommar sänds i P1 klockan 13 och finns på Sveriges radios hemsida och app från klockan 07.


ARTIKELN HANDLAR OM