Källor: Rosenstein avgår – anklagas för kuppförsök mot Trump

avNiklas Eriksson

Rod Rosenstein ska ha planerat en palatskupp för att avsätta Donald Trump avslöjade New York Times.

Nu ska den vice justitieministern avgå, enligt Axios.

I fredags avslöjade New York Times vice justitieminister Rod Rosensteins planer på att genomföra en palatskupp. Han ska ha närmat sig flera ministrar och andra inom Vita husets anställda och föreslagit att de i hemlighet spelade in sina samtal med presidenten.

1 av 2 | Foto: Leah Millis
Rod Rosenstein ska ha planerat en palatskupp för att avsätta Donald Trump.

Inspelningarna skulle enligt Rosensteins plan användas för att bevisa att Trump inte är förmögen att sköta sitt uppdrag som överbefälhavare.

Nu uppger Axios att Rod Rosenstein avgår från sin post.

Han ska under dagen muntligt ha lämnat in sin avskedsansökan till stabschefen John Kelly, uppger Axios källor.

De uppger också att han avgår för att slippa bli uppsagd.

I fredags dementerade han alla uppgifter om att han ska ha varit hjärnan bakom en palatskupp mot Donald Trump.

Rod Rosenstein var den som utsåg en särskild åklagare som skulle utreda anklagelserna om kontakter mellan Donald Trumps presidentvalskampanj och Ryssland.

Han har också varit en av de främsta skälen till att Donald Trump inte avslutat den särskilde åklagaren Robert Muellers utredning, skriver New York Times.

På måndagskvällen, svensk tid, hade dock inget besked om Rosensteins avgång kommit. New York Times skriver att han under helgen erbjudit sig att avgå eftersom han förväntade sig att bli uppsagd.

Efter att de första uppgifterna om hans avgång publicerades så hölls ett möte mellan John Kelly och Rod Rosenstein. Den senare ska i veckan också ha ett personligt möte med Donald Trump.

– Jag ska träffa Rod Rosenstein på torsdag när jag kommer tillbaka från alla möten. Vi ska ses i Vita huset och får prata ihop om vad det är som pågår. Vi vill vara transparenta och vi vill ha öppenhet och jag ser fram mot att träffa Rod, säger Trump på måndagskvällen, enligt CBS News.

ARTIKELN HANDLAR OM