Efterlyst (Aftonbladet/TV3)

Väntade på sina offer i en halvtimme före trippelmordet

avAugust Håkansson

Gärningsmännen sköt hänsynslöst ner personer med automatvapen utanför ett internetkafé i Malmö i somras. Tre dog och tre skadades.

Nya övervakningsfilmer som Efterlyst tagit del av visar att bilen rört sig utanför kaféet i en halvtimme före dådet.

Natten mellan den 22 och 23 juni i år sov de boende i Arlöv utanför Malmö tryggt i sitt villaområde. Men plötsligt hördes en stor smäll.

1 av 5 | Foto: POLISEN/REGION SYD
Den här bilen sätts i samband med trippelmordet i Malmö i juni i år.

På Målaregatan stod en bil i full brand. Vad de boende inte visste, var att den här bilen skulle bli ett av polisens hetaste spår i en av de största brottsutredningarna i Malmö på lång tid.

Tre dog och tre skadades

Några dagar tidigare, den 18 juni, var många ute och promenerade i de centrala delarna av Malmö på kvällen. Internetkaféet Galaxy på Drottninggatan hade många gäster.

Vid 20-tiden gick nio av dem ut på gatan för att ta lite luft.

Där blev de beskjutna med automatvapen av personer som satt i en bil som stod parkerad utanför. Tre dog och tre skadades.

– Det här skedde på allmän plats. Det skedde tidig kväll. Det var mycket folk i omlopp i området. Jag skulle vilja säga att det här är en av de allvarligaste händelserna i Sverige de senaste åren, säger Niklas Kirchhoff, utredare vid Malmöpolisen.

Flyktvägen har kartlagts

Samtliga offer var kända av polisen sedan tidigare. Men de som utförde dådet är fortfarande på fri fot.

– Deras tillvägagångssätt var totalt hänsynslöst, säger Niklas Kirchhoff.

Polisen har tack vare övervakningsfilmer kunnat kartlägga bilen som personerna sköt ifrån och var den rört sig innan och efter trippelmordet. Det handlar om en grå Saab 95 av kombimodell.

I en av filmerna inifrån kaféet tagen en halvtimme innan dådet syns hur bilen kör fram och tillbaka ute på gatan.

– I en annan film från en buss kan man se att bilen står parkerad utanför internetkaféet bara en kvart innan brottet sker, säger Niklas Kirchhoff.

Bilen hittades i Arlöv

Efter skjutningen körde bilen i hög hastighet mot korsningen Drottninggatan/Hornsgatan. Där fastnade den på flera övervakningskameror.

En stund senare fångades den på ytterligare en övervakningsfilm, i en rondell intill bensinstationen Shell i Arlöv.

Polisen arbetar efter teorin att bilen efter dådet på Drottninggatan parkerades i villaområdet i Arlöv.

– Vi vet med säkerhet att bilen stod där den 19 juni, dagen efter brottet. Den 23 juni brann den. Tack vare att de boende i området släckte den fort har har vi kunnat säkra vissa fynd i bilen, säger Niklas Kirchhoff.

Vill ha hjälp från allmänheten

Bilen köptes på Nytorgsbacken i Helsingborg den 14 juni. Den här därefter synts till på olika platser i södra Sverige.

Polisen vill nu komma i kontakt med de som har sett bilen både innan och på morddagen den 18 juni.

De är också intresserade av att komma i kontakt med boende i Arlöv som har sett bilen eller lagt märke till personer i området kring den aktuella tidpunkten.

– Betydelsen för att det här klaras upp är ju egentligen inte bara viktigt för polisen utan för hela samhället. Man ska inte kunna på en öppen gata tidig kväll med mycket folk omkring kunna skjuta från ett fordon och döda personer, säger Niklas Kirchhoff.

Vet du något om bilen eller har du annat att berätta om händelsen för polisen? Ring Efterlyst på 08 702 00 90, eller mejla efterlyst@tv3.se.

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott

Vapen

Arlöv

Malmö