Någon stjäl från Carinas sons grav

Reporter: Malin Wigen

Publicerad:
Uppdaterad:

Sedan ett år tillbaka har någon tagit minnesstenar, blomkrukor och en betydelsefull staty i form av att rådjur från graven som tillhör Carina Anderssons son, skriver Norrländska Socialdemokraten.

– Jag kan inte förstå hur folk är funtade, hur man kan stjäla från en grav, säger hon till Aftonbladet.

För tre och ett halvt år sedan dog Carina Anderssons son, som kallas ”Krille”, 31 år gammal. Nu vilar han i en grav som är belägen i en skogsdunge på Skogskyrkogården i Boden, något NSD även skrivit om. Men efter det senaste årets stölder från graven ångrar Carina att han begravdes just där.

– Vad man än sätter dit så tror man att det ska få vara i fred, i min värld är det så i alla fall. Hade jag fått en minsta hint om att någon skulle stjäla hade jag valt en öppen plats för graven, säger hon och fortsätter:

– Jag kan inte förstå hur folk är funtade, hur man kan stjäla från en grav.

Bland annat har minnesstenar, en lykta och kruka med blommor försvunnit. Men det som varit mest jobbigt är att en staty i form av ett rådjur blivit stulen flera gånger.

– Jag har hittat det i skogen innan och har även köpt nytt exemplar. Nu finns den inte längre att köpa.

Nu är rådjuret borta för fjärde gången till Carinas förtvivlan, trots att hon märkt den med texten ”Till min Krille /mamma” i hopp om att den skulle få vara i fred.

– Rådjurets uppgift var att vaka över min son, det var därför jag köpte den från början. Det gör extra ont att just den är borta, det är inte alls roligt, säger hon och fortsätter:

– Vi hade hästgård när Krille var liten, han var förtjust i rådjuren som vi hade flera flockar av på gården.

1 av 3 | Foto: Privat
Någon tar sakerna från graven där Carinas son ligger.

”Lämna tillbaka rådjuret”

I ett Facebookinlägg skriver hon om stölden och ber folk hålla ögonen öppna ifall de får syn på den, kanske om någon försöker sälja den någonstans. Inlägget har delats över 8 500 gånger och flera har förfasats sig över fräckheten.

– Folk är jättehjälpsamma verkligen. Det måste vara fler än jag som tycker att det är fruktansvärt, det är även flera som blivit drabbade av förstörelse och stölder.

Carina har en vädjan till den som tagit rådjuret – nämligen att lämna tillbaka den.

– Den har ett så högt värde för oss. Jag hade till och med varit beredd att köpa tillbaka det, för att den har ett sådant särskilt betydelse.

Carina har polisanmält händelsen. Enligt Ingvar Öberg, som är kyrkogårdsföreståndare i Överluleå församling, har de jämfört med andra kyrkogårdar varit förskonade från de värsta dåden med i kullvräkta gravstenar och klotter. Men med det sagt lider han med Carina, skriver NSD.

– Det fråntår inte den känsla som Carina och andra känner när de drabbas av sådana här händelser, det är jättetragiskt. Respekten sjunker successivt lite grann hela tiden. Det är ett samhällsproblem.

Publicerad: