Skola håller stängt - efter brand i sporthall

avAnna Hansson, Cornelia Mikaelsson, Hans Österman

Ekhagsskolan i Dals Långed började brinna under natten mot fredagen.

Branden som började i skolans sporthall riskerade inledningsvis att sprida sig till matsalen, slöjd- och fritidslokaler.

– Just nu ser det ut som att vi kommer att klara av att begränsa branden till sporthallen, säger Christian Rådén, räddningschef på plats.

Larmet från Ekhagsskolan i Dals Långed i Bengtsfors kommun ringdes in av vittnen klockan 00.13.

Initialt brann det bara i en sporthall som tillhör skolan men under nattens gång förvärrades branden.

Branden startade i en sporthall som är sammanbyggd med matsalen, slöjdsalar och fritids. Skolans huvudbyggnad ligger bara 10–15 meter ifrån den brinnande sporthallsbyggnaden.

– Det brinner i sporthallen, omklädningsrummen och ett förråd. Övriga salar i byggnaden är obrukbara på grund av rökspridning och vatten, säger Christian Rådén vid femtiden på fredagsmorgonen.

Risk för spridning

Vid tolvtiden meddelande räddningstjänsten att branden var under någorlunda kontroll.

– Det brinner fortfarande i sporthallen, men inte lika mycket som det har gjort under natten. Just nu ser det ut som att vi kommer att klara av att begränsa branden till sporthallen, säger Christian Rådén.

Sju enheter och cirka femton brandmän bekämpar elden. För att underlätta släckningsarbetet har räddningstjänsten tagit hjälp av en grävmaskin.

Foto: Robert Betzehag/Rescue Photo

– Det är massa rasmassor och svårt att släcka inne i byggnaden. Grävmaskinen underlättar arbetet och gör att vi kommer åt branden.

Räddningsledaren skickade tidigt ut ett så kallat viktigt meddelande till allmänheten - som hävdes vid åttatiden på morgonen. Där uppmanas alla i området gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.

– Den giftiga röken som spred sig är inte lika kraftig, säger Christian Rådén.

Utreds som mordbrand

Polisen har inlett en förundersökning gällande mordbrand. Men det kommer att dröja flera dygn innan teknikerna kan gå in i skolan.

– Det är en arbetsmiljöfråga. Våra tekniker kan inte gå in i en pågående brand. Det måste släckas och sedan svalna så man röra sig där, säger Stefan Gustafsson vid polisens presstjänst.

Håller stängt

Skolan och det fritids som ligger i anslutning till skolan kommer att hålla stängt under fredagen, meddelar Bengtsfors kommun via ett krismeddelande. Totalt drabbas 230 elever. 

Släckningsarbetet kan också leda till missfärgat vatten i kommunen och minskat tryck i ledningarna.

Ingen person uppges ha kommit till skada i samband med branden.

Under natten brann även en skolbyggnad i Oxie utanför Malmö med öppna lågor. Den branden var under kontroll vid fyratiden.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bengtsfors

Bränder