Flygplan kraschade – kvinna död

avHans Österman

NYHETER

Den 34-åriga kvinnliga piloten dog när ett mindre flygplan kraschade utanför Östersund på fredagskvällen.

Flygplanet hittades i öppen terräng nära Optands flygfält.

Larmet om flyghaveriet kom klockan 20.05. Flygplanet hade försvunnit från radarn efter att först ha cirkulerat kring flygfältet, uppger Länstidningen.

Vittnen hade sedan sett när det störtade, enligt polisen.

– Inringare hade obsverat när flygplanet störtade mot marken i hög fart, säger David Levy, befäl vid polisens regionledningscentral.

Foto: RÄDDNINGSTJÄNSTEN

Ambulanshelikopter, Sjöfartsverkets helikopter och brandbilar kallades in i räddningsinsatsen. Först efter en knapp timme hittades flygplanet av en helikopter. Det låg på marken i relativt öppen terräng nära flygfältet.

Den kvinnliga piloten fanns kvar i det kraschade planet.

– Det har kraschat norr om landningsbanan. Så vitt vi har förstått det så var det på väg att landa, säger Thomas Fredriksson, räddningschef i beredskap vid räddningstjänsten i Jämtland, enligt TT.

Strax efter klockan 23 bekräftade polisen på sin hemsida att den kvinnliga piloten, som var ensam ombord, dog i olyckan. Anhöriga är underrättade.

Enligt Sjö- och flygräddningscentralen JRCC hade kvinnan övat avancerad flygning. Kvinnan flög ett mindre propellerplan, en enmotorig Cessna, som var hennes privata, skriver Östersunds-Posten.

Enligt räddningschefen var vädret soligt och fint vid olyckstillfället. Det är oklart varför flygplanet kraschade.

Olyckan ska nu utredas av Statens haverikommission, uppger polisen.

Tre vanligaste orsakerna att flygplan kraschar 00:37
ARTIKELN HANDLAR OM

Östersund