Ministern om tomma akuten på Nya Karolinska: ”Surrealistiskt”

Publicerad:

NYHETER

Nya Karolinskas intensivakut ekar öde – samtidigt som Stockholms andra akutmottagningar är överbelagda.

Socialminister Annika Strandhäll (S) kallar det ”surrealistiskt”.

– Jag har stor respekt för ambitionen men landstinget verkar inte ha anpassat kartan efter verkligheten.

Aftonbladet har rapporterat om hur Nya Karolinskas intensivakut ofta står tom medan andra akutsjukhus har stora problem med att klara av den tunga volymen av patienter.

Bilder som Aftonbladet tagit del av visar på tomma sängar och ödsliga väntrum. Källor berättar också om hur läkare ”rullar tummarna” och ”slåss om de få patienter som kommer in”

1 av 5 | Foto: CAROLINA BYRMO
Socialminister Annika Strandhäll (S).

Borde prioritera annorlunda

Socialministern Annika Strandhäll ser allvarligt på situationen och det hon hör från Nya Karolinskas intensivakut. Hon menar att Stockholm som har de längsta väntetiderna i landet borde prioritera annorlunda.

– Det måste vara prio, oavsett vilken landstingspolitiker det är, att se till att människor inte ska behöva vänta för länge på akuten. Här känns det som man blundar för det.

– Jag har varit ute på dessa akutmottagningar och träffat medarbetare som gråter över arbetsbelastningen så för mig låter det här surrealistiskt. Man kan inte rita kartan över det som inte är verkligheten.

Har respekt för ambitionen

Intensivakuten ska enbart ta emot svårt sjuka och skadade patienter som kommer med helikopter eller ambulans och som har svårare akuta trauman. Övriga patienter hänvisas till andra akutsjukhus. Intensivakuten ska dessutom ha beredskap för större händelser likt attentatet på Drottninggatan den 7 april ifjol.

– Jag har stor respekt för ambitionen men landstinget verkar inte ha anpassat kartan efter verkligheten, säger socialministern.

Sommaren är alltid en svår tid för akuterna. Personalstyrkan blir mindre samtidigt som skadorna blir fler på patienter som har semester.

– Jag kan tycka att det är anmärkningsvärt att man inte prioriterar resurserna bättre nu för att avlasta de som sliter hårt, säger Strandhäll.

”Landstingspolitiker har ett ansvar”

Turerna kring Nya Karolinska har varit många och ett politiskt slagträ. Regeringen har tillsatt en statlig utredning som ska gå till botten med vilka fel som begåtts under bygget.

I förra veckan fick Sofia Wallström, generaldirektör för TLV, Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, som kommer att leda regeringens utredning av Nya Karolinska, längre tid på sig att utföra sin utredning. Där ska hon bland annat se över vilket ansvar som landstingspolitiker har.

– Det är bland annat det som ska ses över. Hade en politiker på nationell nivå fattat liknande beslut så finns KU, riksrevisionen med mera. Även landstingspolitiker har ett ansvar, säger Annika Strandhäll.

Publicerad:

LÄS VIDARE