Försökte ta trappan i protest – nu ligger Ivan, 88, på sjukhus

avIsabelle Nordström

Ivan Westberg, 88, har varit fånge i lägenheten sedan förra sommaren eftersom han inte kommer ner för trappan.

Han har nekats både trapphiss och specialfordon från färdtjänsten.

I veckan fick han nog och rullade ner för trappan med rullstolen – i protest.

– Jag låg där nere och då kom grannen och sa ”herregud Ivan, vad har du gjort”, säger han.

Förra sommaren träffade Aftonbladet Ivan Westberg, 88, när han nekats trapphiss – och han hade då varit fast i lägenheten i Brandbergen i Haninge i flera veckor.

Nu, nästan ett år senare, har nästa bakslag kommit. Förvaltningsrätten i Stockholm, som senast fattade beslut i frågan, menar att Ivan själv kan ta sig från rullstolen till bilsätet och avslog hans ansökan om rullstolstaxi från färdtjänsten.

Ivan hade ansökt om specialfordon eftersom de har tillgång till en trappklättrare vilket hade hjälpt honom ner för den smala spiraltrappan i trapphuset.

– Jag kan inte gå i trappor, säger han.

1 av 6 | Foto: BJÖRN LINDAHL
Ivan Westberg, 88, har ramlat när han protesterade mot att han inte fick någon färdtjänst eller trapphiss.

Han säger själv att han inte varit utanför lägenheten på ett år. Det finns ingen hiss i huset.

Rullade ner i protest

Trots att han har svårt med bland annat andningen, balansen, hjärtfel och nedsatt syn anser Förvaltningsrätten att Ivan Westberg klarar sig fint med vanlig färdtjänst.

Man bedömer nämligen att 88-åringen kan flyttas från sin rullstol till ett vanligt bilsäte för resorna och att han därför inte uppfyller kraven för att ha rätt till specialtaxi.

– Men hur fan ska jag komma ner för trapporna då? Jag måste ha trapphiss för att komma ner, säger Ivan.

Så i protest mot att myndigheterna inte vill hjälpa honom beslutade Ivan Westberg att rulla ner för trappan.

– Efter alla avslag jag har fått ska jag pröva att gå med rullstolen i trappan. Så där föll jag i trappan med rullstolen, 17 trappsteg, säger han.

– Jag låg där nere alldeles blodig och då kom grannen och sa ”herregud Ivan, vad har du gjort”.

Nu vårdas Ivan Westberg på sjukhus. Han har fått sys med flera stygn i huvudet, har blåmärken och är svullen på benen och händerna, men klarade sig utan frakturer.

Får ingen trapphiss

Ivan Westberg har hjälp av hemtjänsten flera gånger per dag.

– Men de kan ju inte gå ut med mig en halvtimme om dagen som läkaren sagt att jag ska, eftersom jag inte kommer ner för trappan, säger han.

Bostadsrättsföreningen Väduren i Brandbergen har fortfarande inte godkänt trapphissen som Ivan Westberg fick godkänt av kommunen att sätta in.

– Trapphusets trånga byggnation som skulle göra det näst intill omöjligt att komma förbi med sjuktransporter för ambulansen samt stora svårigheter att komma förbi med möbler vid in- och utflytt, skrev föreningens ordförande Ingrid Schell i ett mejl till Aftonbladet förra sommaren.

I ett nytt mejl skriver hon att det inte stämmer att Ivan varit inne i lägenheten i ett år eftersom han har kommit ut med färdtjänstens trappklättrare. Dessutom finns andra lägenheter i föreningen med handikappsanpassad hiss Ivan skulle kunna köpa, skriver Ingrid Schell.

Ivan Westberg har bott i lägenheten i 39 år och säger att han inte kan flytta eftersom han har belånat lägenheten.

– Jag ska bo i lägenheten till jag dör, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM