UD välkomnar vitrysk ambassadör till Sverige

avTT

Foto: Vasily Fedosenko/AP/TT
Vitrysslands ledare Aleksandr Lukasjenko. Arkivbild.

Vitryssland har utsett sin första ambassadör till Sverige på nästan sex år efter att den senaste kallades hem i ett diplomatiskt bråk mellan länderna.

Det svenska utrikesdepartementet (UD) välkomnar beskedet men klargör också att frågan om mänskliga rättigheter kommer att lyftas.

"Vi ser fram emot att välkomna Vitrysslands nye ambassadör till Sverige. Utnämningen kommer att underlätta samarbetet och dialogen mellan våra länder, en dialog som från vår sida även kommer att innehålla en diskussion om demokrati och mänskliga rättigheter i Vitryssland." heter det i en kommentar från svenska UD.

Dmitrij Mironchik utsågs till ny ambassadör i Sverige av Vitrysslands president Aleksandr Lukasjenko på tisdagen. Utnämningen kan vara tecken på varmare väder efter en kyla som i viss mån rått sedan 2012.

– Nu kan vi säga att istiden i relationerna mellan Vitryssland och Sverige officiellt är slut, säger Mironchik, fram till nu talesperson för utrikesdepartementet i Minsk, till vitryska statstelevisionen enligt nyhetsbyrån AFP.

Flera sparkade

I augusti 2012 i fjol utvisades Sveriges ambassadör Stefan Eriksson från Vitryssland. Då hade en svensk reklambyrå i juli släppt ut 800 nallebjörnar med regimkritiska budskap om mänskliga rättigheter över vitrysk mark från ett flygplan som flugits in från Litauen, men Erikssons kontakter med oppositionen angavs som orsak till utvisningen.

Ett långt och infekterat diplomatiskt bråk följde. Lukasjenko – som suttit på sin post sedan 1994 – var ursinnig över att planet kunde ta sig in i vitryskt luftrum. Förutom att kalla hem vitryska diplomater och förklara svenska sändebud för icke önskvärda sparkade han också utrikesministern, gränskontrollchefen, chefen för flygvapnet samt en gränsvakt som inte rapporterat om planet.

UD varnade

Vitryssland meddelade också att antalet patrullflygningar ökat och att landets luftvärnsförband har övats.

I augusti 2012 gick svenska utrikesdepartementet (UD) ut med en varning om att iaktta "försiktighet" sedan hot riktats mot svenskar i Vitryssland.

De båda länderna klippte aldrig helt de diplomatiska kontakterna med varandra och Sverige utsåg 2015 en ny ambassadör i Minsk.

EU lyfte 2016 sanktioner mot Vitryssland med motiveringen att läget för de mänskliga rättigheterna har förbättrats och att politiska fångar släppts.