Åklagaren: Brukade dunka i grannens tak med en stav

avSusanna Nygren

VETLANDA. Den 26-årige mannen misstänks ha dödat den unga kvinnan i Vetlanda med 130 knivhugg. Motivet: grannosämja.

Under rättegången i Eksjö framkom att mannen brukade dunka i taket med en egentillverkad stav.

– Staven har använts när det har varit störningar men även när det inte förekommit ljud, säger åklagaren Heléne Thomasson.

Rättegången mot den 26-årige mannen, åtalad för mord, mordförsök och olaga hot, inleddes på fredagen i Eksjö tingsrätt.

Den nu döda 21-åriga kvinnan bodde i en lägenhet ovanför mannen, i ett hyreshus i Vetlanda.

Mannens motiv för mordet, som han erkänt, ska ha varit osämja dem emellan. Mannen menade att kvinnan störde, och anmälde sju störningarna till hyresbolaget. Kvinnan gjorde i sin tur en motanmälan.

Åklagare Heléne Thomasson berättade under dagens förhandling i rätten att mannen ska ha tillverkat en drygt 160 centimeter lång stav. I änden på staven hade han tejpat fast en kloss, och sedan använt staven för att slå i taket upp till grannen. Dels när mannen tyckte den 21-åriga kvinnan störde, men inte bara då.

– Det finns uppgift att han har använt staven även när det inte förekom störning. Som någon form av uppfostran, säger åklagare Heléne Thomasson.

1 av 8 | Foto: Polisen.
Den hemmagjorda staven som mannen använde för att banka i taket.

Sa upp sig från jobbet

Mannen har i förhört uppgett att kvinnan stört hans nattsömn under flera månader. Det ska ha fått stora konsekvenser för honom.

– Han har upplevt att hon har stört honom så mycket att han har fått säga upp sig från sitt jobb. Det är dock inte den anledning som hans chef gett, säger Heléne Thomasson.

Natten den 20 februari gick mannen till attack mot kvinnan med en kniv. Han dödade henne med över 100 knivhugg och gav hennes syster livshotande skador. Strax före mordet ringde han polisen.

– Han ringer polisen och säger att om de inte hjälper honom ska han ta saken i egna händer.

Uppträdde lugnt

Under fredagens förhandling i Eksjö tingsrätt var mannen klädd i en grön fleecetröja och bar mörka glasögon. Han uppträdde lugnt och tittade uppmärksamt på åklagaren när hon läste upp åtalspunkterna.

En så kallad liten rättspsykiatrisk undersökning har visat att 26-åringen kan ha lidit av en allvarlig psykisk störning vid brottet. Han har därefter genomgått en större undersökning. Resultatet av den kommer till tingsrätten senast den 4 juni.

ARTIKELN HANDLAR OM