Lockar med mat i utbyte mot röster: ”Jag ger och ni ger”

Av: Josefine Holmqvist

Publicerad:

På söndagen är det val i krisdrabbade Venezuela – ett land där människor svälter och sjukvården befinner sig i fritt fall.

Valet handlar i mångt och mycket om mat – eller bristen på den – och president Nicolás Maduro lockar med föda i utbyte mot röster.

– Jag ger och ni ger, säger han under sin kampanjmöten.

Många människor kommer till valmötena enbart i hopp om att få något att äta.

Söndagen den 20 maj är det val i Venezuela – ett land som befinner sig i djup ekonomisk kris.

Det råder stor brist på mat i landet, och en stor del av befolkningen kämpar med att kunna äta mer än en gång varje dag – vilket under valkampanjen utnyttjas av president Nicolás Maduro, som frestar med mat i utbyte mot röster.

1 av 2 | Foto: FEDERICO PARRA / AFP
Val i Venezuela – invånare köar utanför en röstningslokal.

Flera människor går på den mycket kritiserade presidentens valmöten enbart i förhoppningen att få mat, skriver The New York Times, som är på plats i Venezuela.

”Kom hit för mat”

Julio Romero, 42, är en av dem som är på plats i folksamlingen när president Nicolás Maduro står på scen i staden Ciudad Guayana, ler och dansar med till tonerna av sin vallåt.

Julio är varken där för att fira eller som anhängare till presidenten. I stället är han på jakt efter något helt annat.

– Jag kom hit för att jag trodde att de skulle ge mig något att äta.

Människor letar mat i soptunnor

År av misskötsel har försatt Venezuela i en djup ekonomisk kris. Faktiskt en av de värsta på den sidan jordklotet, på mer än ett decennium.

Inflationen är den högsta i världen och kommer enligt prognoser nå förbluffande 13 000 procent under året. 

Butiker ekar tomma och människor rotar igenom soptunnor i hopp om att finna rester, något som kan mätta om än bara för en stund.

Många människor kallar det rådande tillståndet för “Maduro-dieten”. 

”Jag ger och ni ger”

Det råder således ingen tvekan om att valet den 20 maj i mångt och mycket handlar om mat. Det kan till och med avgöra hur venezuelanerna röstar.

Många människor får sitt ekonomiska understöd genom speciella ID-kort – vilka kan ha en avgörande roll i valet.

På valdagen har människor blivit tillsagda att visa upp sina ID-kort på stationer vid vallokaler, som styrs av president Maduros parti. På det viset ska partiorganisationen kunna se vilka som har röstat eller inte.

– Alla som har detta ID-kort måste rösta. Jag ger och ni ger, har Nicolas Maduro sagt under sina valkampanjer. 

Många menar att presidenten använder sig av mat för att köpa röster, eller för att skrämma de hungriga människor som funderar på att rösa på någon annan.

– Maduro är väldigt tydlig: Detta är ett utbyte av lojalitet, säger Margarita Lopez Maya, politisk forskare, till New York Times. 

USA erkänner inte valets vinnare

Valet på söndagen tas inte emot med öppna armar. Internationella observatörer anser det vara konstruerat på ett sådant sätt att Nicolás Maduro ska vinna igen. USA säger att de inte kommer erkänna valets vinnare. 

Limagruppen, som består av länder i Syd- och Nordamerika som vill bidra till att lösa krisen i Venezuela, uppmanar den 14 maj “för sista gången” presidenten att ställa in valet. 

Även oppositionsalliansen MUD manar till bojkott av valet, och ber kandidater som konkurrerar med president Nicolás Maduro att dra sig ur.

Två motståndare kvarstår dock i valet: Henri Falcón, 56, som tidigare varit borgmästare och guvernör, och en 48-årig pastor vid namn Javier Bertucci.

Nicolas Maduro själv vidhåller att de aktuella problemen i landet är ett resultat av det “ekonomiska kriget” som förs av USA. 

Presidenten tillbakavisar bestämt åsikterna om att landet är på väg att bli en diktatur, och menar att “folket inte är så korkade och undergivna att de skulle tillåta en diktator”. 

Publicerad:

LÄS VIDARE