Lungsjuke Leon, 2, fick inte vara kvar på Liseberg

avBabs Drougge

NYHETER

Leon, 2, får svårt att andas när han blir varm, men vakternas budskap var tydligt. Antingen satte mamma Anna på honom den varma tröjan, eller så fick de lämna nöjesparken.

– Det kändes väldigt kränkande. Det är ju tillräckligt i sig att han är sjuk och har de svårigheter han har, säger Anna Johnsen.

Det var på torsdagen som Leon, 2, gjorde ett av de många sjukhusbesök han trots sin ringa ålder redan hunnit med. För att göra något roligt av resan till Göteborg, bestämde sig föräldrarna, som bor i Markaryd, för att ta med de tre barnen till nöjesfältet Liseberg, vilket GT tidigare berättat om.

Rekordvärmen lös än med sin närvaro, och tvååringen blev snart väldigt varm. Eftersom han inte ser någonting och är väldigt känslig för beröring fanns inget annat alternativ än att ta av honom tröjan, berättar Leons mamma Anna Johnsen.

– Han har svårt med andningen när han blir varm så jag tog av honom tröjan. Leon är blind och så överkänslig att jag inte ens kan lägga en grej i hans hand, så jag kan inte ta på honom en blöt tröja. Han äter och dricker inte via munnen, så jag kan inte ge honom glass eller vatten heller, säger Anna Johnsen.

1 av 2

Leon och Anna fortsatte att titta på när femåringen åkte karuseller på nöjesparkens avdelning för de minsta. Efter en stund kom en vakt fram och bad Anna att sätta på Leon tröjan.

Anna förklarade för vakten att Leon var mycket sjuk och därför inte kunde ha på sig tröjan, men det hjälpte inte. I stället fick familjen beskedet att de var tvungna att lämna parken.

– Det kändes väldigt kränkande. Man får en sorg inom sig för Leon är så liten. Alla barn ska ju ha rätt till samma möjligheter, men han ska inte lov till det här bara för att han är sjuk. Det är ju tillräckligt i sig att han är sjuk och har de svårigheter han har, säger Anna Johnsen.

”Skulle ha gjorts ett undantag”

Anna, Leon och den femåriga dottern fick ställa sig utanför och vänta på att pappan och den äldre sonen skulle komma ut. Anna tycker att nöjesfältet borde kunna göra undantag för sjuka barn.

– Jag kan förstå att man inte ska gå för lättklädd eller provocerande klädd. Men detta är en liten kille på två år, det är väl en stor skillnad från en vuxen eller en ungdom som går och visar både det ena och det andra, säger Anna Johnsen.

Nöjesfältets informationschef har haft en dialog med vakten i fråga, som menar att det inte framgått hur sjuk Leon var.

– Det är jättebeklagligt att vi inte har förstått allvaret i den situationen. Det är jättesvårt att säga så här i efterhand, men med hela historien känd så är det ju självklart att det skulle ha gjorts ett undantag, säger Julia Vasilis.

ARTIKELN HANDLAR OM

Göteborg

Liseberg