Euroländer överens om nya krisåtgärder

Publicerad 2012-06-29

Euroländerna har enats om flera åtgärder som kan stabilisera läget på kort sikt.

Till exempel ska krisstöd kunna ges direkt till banker som behöver rekapitaliseras och inte behöva ta vägen via regeringars skuldkonton och därmed tynga statsfinanserna.

Euroländerna öppnar också upp för att i grunden välskötta länder ska kunna få tillgång till krisfonderna EFSF och ESM, om de utsätts för hårt marknadstryck och har svårt att låna till hållbara räntor.

Euroledarna avslutade sitt möte strax efter 4-tiden på fredagsmorgonen. Herman Van Rompuy betecknar nattens överenskommelse som ett genombrott.

Blockerar inte längre

Enligt Jean-Claude Juncker, eurogruppens ordförande, har Italien och Spanien nu lyft sin blockering mot tillväxtpakten.

Överenskommelsen innebär också att Tyskland fått backa på flera punkter.

Nöjd Monti

Mario Monti, Italiens premiärminister, var påtagligt nöjd med nattens resultat. Han medgav att han pressat på hårt för att få de andra att inse behovet av att göra något nu för att stabilisera marknadsläget.

För Italien är det en seger att krisfondspengar också ska kunna gå till länder som sköter sig, utan att de ska behöva genomgå ett fullständigt åtgärdsprogram som Grekland, Portugal och Irland nu gör.

– Men för tillfället har Italien ingen avsikt att utnyttja detta, sade Monti innan han lämnade mötet för några timmars sömn.

Euron stärktes

Euro stärktes i handeln i Asien efter nyheter om uppgörelsen på EU-toppmötet om tillväxtpakt och bredare användning av räddningsfonderna. Euron steg 1,2 procent mot dollarn och stärktes även mot den japanska yenen.