Nyheter

Nu kommer medelhavsvärmen

Av: 

Björn Barr

NYHETER

25 grader varmt till helgen

Grattis alla semesterfirare!

Till helgen kommer äntligen medelhavsvärmen.

På flera platser i landet letar sig kvicksilvret över 25 grader.

Så här långt har det varit en riktig rekordsommar. Tyvärr på fel sätt. Juni var den blötaste och kallaste månaden i mannaminne. I Stockholm regnade det mer än det någonsin gjort sedan mätningarna började år 1786. Nästan 16 centimeter föll under månaden. Men nu verkar äntligen lite värme leta sig in över landet.

– Det kommer absolut bli varmare i slutet av veckan. Temperaturen kommer att vara upp mot 25 grader på flera ställen i landet, säger Sandra Andersson som är meteorolog på SMHI.

Italiensk hetta

Det är främst Götaland som får de höga temperaturerna men hela landet kommer att få några extra graders påslag. Större delen av Norrland kan till exempel räkna med runt 20 grader på söndagen. Värmen kommer från det kraftiga högtryck som just nu parkerat sig över medelhavet och Centraleuropa. Både Kroatien och Italien hade på flera ställen temperaturer runt 40 grader under måndagen.

– För juli månad kommer det att vara den första sommarvärmen som kommer in i landet, säger Sandra Andersson.

Tropiskt väder

Tyvärr kommer värmen inte bara att innebära strålande sol. Under natten mot lördagen närmar sig ett regnområde söderifrån. Både Götaland och Svealand kommer att få ett närmast tropiskt klimat under helgen med omväxlande sol och regnskurar.

– Men det är inte så stora mängder som faller. Lokalt kan kanske bli 15-20 millimeter på en sextimmarsperiod, säger Sandra Andersson.

ANNONS EXTERN LÄNK

SISTA CHANSEN! Skaffa ett nytt HBO Max-konto här och få 50 % rabatt – livet ut!

HBO Max

Publisert: