Höll hemligheten dold – i 37 år

NYHETER

Frun visste att han var en mördare – nu är hon död

1 av 9

Officeren klagade på julskinkan, sen mördade han sin fästmö och hennes föräldrar med sitt tjänstevapen.

37 år senare misstänks han för mord igen – den här gången på sin nya hustru.

– Utåt var de som vilket gammalt par som helst, men jag vet att han hotade henne, jag har hört det själv, säger en bekant.

Persiennerna till den prydliga trerumslägenheten i utkanten av Kristinehamn brukade alltid vara uppdragna.

Men i söndags var de plötsligt nere.

Grannarna undrade varför, men ingen kunde ana att där inne låg den 76-åriga kvinnan knivskuren till döds. Intill låg maken, även han med knivskador.

Först när en anhörig kom till adressen på måndagsmorgonen, larmades polisen som snabbt rubricerade händelsen som mord.

Skadade sig själv

De misstänker att den 78-årige mannen högg sin hustru till döds med en kniv. Därefter tros han ha använt samma kniv för att skada sig själv. Mannen greps och fördes till sjukhus. Han anhölls i går, men säger att han inte minns någonting av händelsen.

– Därför har han ingen uppfattning om hur han ställer sig till brottsmisstanken. Men vi kommer naturligtvis att hålla fler förhör med honom, säger chefs­åklagare Thomas Olsson som leder förundersökningen.

78-åringen och hans fru har levt i samma lägenhet i över 30 år och har aldrig väckt någon uppmärksamhet bland grannarna.

Mannen jobbade en tid som vicevärd i fastigheterna och åtog sig också ordförandeskapet i bostadsrättsföreningen under en period.

Samtidigt bar han på en mörk hemlighet, som han gjorde allt för att dölja.

Han är en av landets ytterst få trippelmördare.

Julen 1975 mördade han sin dåvarande fästmö och hennes föräldrar i Vattnäs utanför Mora. Samma kväll sköt han fästmöns dotter i ryggen, så att hon blev förlamad för livet.

Mannen arbetade då som officer på A9 i Kristinehamn och sköt sina offer med sitt tjänstevapen. När han avrättat dem en efter en julnatten 1975 ringde han kvinnan han senare skulle gifta sig med, som nu hittats mördad:

– Jag har mördat dem, jag har mördat dem, sa han.

Polisen Sören Mattsson var förste person att stiga in i huset i Vattnäs, julaftonsnatten 1975. Han såg ett kulhål i farstudörren men öppnade och klev in.

– Det var den värsta synen som mötte mig. Där inne vid dörren i farstun låg den lilla 10-åriga flickan, skjuten, och med en blick som stirrade i taket, säger han till Aftonbladet.

Mannen hade avlossat 12 skott med pistolen och händelsen har beskrivits som en ren avrättning.

”Det värsta någonsin”

– Det var det absolut värsta jag varit med om som polis under mina 37 år i kåren. Jag har sett många hemska saker men det här glömmer jag aldrig. Min fru sa att hon aldrig sett mig så blek som när jag kom hem den juldagsmorgonen, säger Sören Mattsson.

Länge var det oklart om läkarna skulle lyckas rädda den 10-åriga flickans liv. Det ena skottet tog i överläppen, det andra gick in i kinden och ut bakom örat och det tredje gick in vid femte bröstkotan och skadade ryggmärgen.

Sören Mattson har ofta tänkt på den lilla flickan som skottskadades med tre skott.

– Hon har klarat sig bra, det är skönt att veta.

Kvinnan är i dag 46 år, jobbar, har högskoleutbildning och är en förebild för andra med funktionsnedsättning.

Mindes ingenting

Trippelmördaren greps av polisen och sa att han inte mindes någonting av händelsen, men i domen från 1976 står det att han börjat gräla med sin svärmor tidigare på dagen eftersom han tyckte att hon inte hade kokat julskinkan ordentligt.

På kvällen hade han blivit full och gått ut i bilen för att hämta sitt vapen.

Mannen dömdes till rättspsykiatrisk vård, men förklarades frisk efter bara nio månader då han släpptes.

Han återupptog då kontakten med sin förra hustru. De gifte sig på nytt och fick två söner.

Sedan dess har de levt tillsammans i lägenheten i Kristinehamn.

– Trots allt han gjort litade hon på honom och ansåg att han hade sonat sina brott, säger en anhörig till paret.

Inte förvånad

Hon är chockad över att mannen nu misstänks ha mördat igen, men är inte helt förvånad. Hon har aldrig trott på den fasad makarna höll utåt.

– Jag har aldrig litat på honom eftersom jag själv har hört hur han har hotat henne med stryk. Han bestämde i äktenskapet och hon gjorde alltid som han ville.

Grannen, Thure Berg, pratade med paret för bara några dagar sedan och noterade inget annorlunda.

– Jag märkte inget konstigt. Det var alltid han som bestämde, det har man ju förstått. Men att han skulle mörda igen kunde jag aldrig tro.

Sköt den tioåriga flickan i flykten – skadad för livet

1975, julafton

Död: Man 73 år. Morfar till den tio-åriga flickan. Sköts med tre skott, i bröstkorg och hjärta, när han låg och sov i sin säng.

Död: Kvinna 68 år. Mormor till den tio-åriga flickan. Träffas av två skott, varav ett genom lungan.

Död: Kvinna 31 år. Mor till den tio-åriga flickan. Träffas av två skott varav ett i hjärtat. Hade ett förhållande med trippelmördaren.

Livshotande skador: Flicka 10 år. Försökte fly ut genom dörren men träffades av tre skott, två i ansiktet och ett i ryggmärgen.

2012, 12 augusti:

Död: Kvinna 76 år. Trippelmördaren och den nu misstänkte 78-årige mannens hustru. Knivhuggen till döds. Skild från mannen när dådet skedde 1975 men de hittade tillbaka till varandra när han skrivits ut från rättspsyk.