Nyheter

Systerns nödrop – om Breivik

NYHETER

Varnade massmördarens mamma flera år före terrordåden

Anders Behring Breivik.
Anders Behring Breivik.

Massmördaren Anders Behring Breiviks syster skickade ett nödrop flera år före terrordåden.

I epost till deras mamma oroade hon sig för broderns beteende – vid samma tid som han ska ha utvecklat sina vanföreställningar.

Ulf Åsgård.

Några år innan Anders Behring Breivik begick sina terrordåd började hans halvsyster, som bott i Los Angeles sedan 18-årsåldern, oroa sig för sin brors beteende och uppförande.

Hon reagerade på att Breivik hade isolerat sig hemma hos deras mamma, och att han, när de talades vid i telefon, pratade så mycket om tv-spel. I brev till mamman skriver halvsystern att hon blivit bekymrad, skriver VG.

Breivik har i undersökningen själv talat med rättpsykiatrikerna om relationen till systern i USA, som han besökt tre gånger och brukade prata med i telefon.

Stor åldersskillnad

I samtalen har han sagt att ålderskillnaden till systern varit så stor att de inte hade mycket gemensamt innan de blivit vuxna.

– Hon hade mor för sig själv i sex år, så det blev nog en omställning när jag kom, säger, enligt VG.

Breven har varit en del i den rättpsykiatriska utredningen, som i veckan kom fram till att Breivik inte varit tillräknelig när han begick massmorden den 22 juli.

Utredningen visar också att Breivik fått sina vanföreställningar under tiden då han bodde med sin mor.

Fler ska förhöras

Halvsystern har också förhörts av FBI i USA och ska ha gett polisen flera namn på ytterligare personer som det är aktuellt att förhöra enligt åklagaren Pål-Fredrik Hjort Kraby, skriver VG.

Ulf Åsgård, en av Sveriges främsta psykiatriker, går emot åsikten att Brevik skulle ha varit otillräknelig.

– Med de uppgifter som jag har uppfattar jag honom inte som schizofren, jag tycker man har överdrivit signifikansen av det han har sagt, säger Åsgård till TV4 Nyheterna.

En särskild kommission ska nu besluta om Breivik är för sjuk för att dömas till fängelse med hjälp av undersökningen.

Niklas Eriksson

ANNONS

50% rabatt på valfri produkt hos Yves Rocher! Ange kod: "NOW50" Gäller första produkten som läggs I varukorgen. Gäller ej rea eller set.

Extern länk från Yves Rocher SE

Beställ här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter