Kraftigt skalv i norra Italien – minst sex döda

1 av 23
Tornet, från 1300-talet, var en del av slottet Estense i San Felice Sul Panaro.

avCamilla Sundell

NYHETER

Jordbävningen i Italien förstörde flera kulturhistoriska arv.

Ett av slottstornen i San Felice Sul Panaro halverades vid skalvet och totalförstördes av ett efterskalv.

– Kyrkor och torn har kollapsat. Teatern står fortfarande men har fått sprickor, säger stadens borgmästare.

Slottet Estense, som byggdes på 1300-talet och var stadssymbol för staden San Felice Sul Panaro, skadades allvarligt i jordbävningen. Flera av de mindre tornen kollapsade och man misstänker att huvudtornet kan ha försvagats av sprickor och riskerar att rasa.

– Vi har praktiskt taget förlorat allt vårt fädernearv, säger borgmästaren Alberto Silvestri till nyhetsbyrån Reuters.

"Sprickor i väggarna"

Panikslagna människor rusade ut på gatorna i städerna i norra Italien när skalvet, som hade magnituden 6,0, inleddes vid 04-tiden i morse. Cecilia Hallström, 42, från Lund är på semester i Bologna och vaknade av att hela hotellrummet skakade.

– Jag har bott i Japan och är van vid jordbävningar, men det här var något av det värsta jag har upplevt, säger hon till Aftonbladet.

– Sängen skakade och man väntade på att det skulle bli sprickor i väggarna, men det hände aldrig.

Kort därpå kom flera kraftiga efterskalv som fick hotellrummet att gunga på nytt.

Cecilia Hallström ska flyga hem i dag, och på väg till flygplatsen såg hon inte några raserade byggnader.

– Men hotellpersonalen sa att Bologna hade klarat sig bra.

"Smällde i garderoben"

Denise Janatuinen och hennes sambo är på semester i Rimini och vaknade också av att hotellrummet gungade.

– Det skakade och lät jättemycket. Sängen gnisslade, den åkte farm och tillbaka, galgarna smällde i garderoben och folk ropade i korridoren, berättar Denise Janatuinen.

Tillsammans med sin sambo skyndade hon ner till hotellets lobby.

– Vi väntade utanför hotellet. Andra gäster kastade in sina ägodelar i bilarna och körde därifrån, vi visste inte hur vi skulle göra men väntade och gick sedan se nyhetssändningar på tv i lobbyn.

Under dagen har paret känt flera efterskalv, men de har bestämt sig för att stanna i Rimini. Mycket på grund av att Denise har familj och släkt i området som hon vill vara nära.

Räddades ur rasmassorna

Epicentret var beläget fem mil nordost om Bologna, och ska enligt CNN ha inträffat på endast 5 kilometers djup. Men skalvet ska ha känts i flera städer i norra Italien, bland annat Venedig och Florens.

Flera byggnader har kollapsat i jordbävningen, många av husen är flera hundra år gamla. Totalt ska sex personer ha omkommit, och 50 personer uppges vara skadade. Fyra av de döda arbetade nattskift i fabriker som kollapsade under skalvet. En 37-årig tysk kvinna uppges ha dött av en hjärtattack i jordbävningen, och en 100 år gammal kvinna dog av chock, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Men flera människor har också räddats ur rasmassorna. En femårig flicka räddades från sitt raserade hem i Finale Emilia tack vare telefonsamtal mellan en lokalinvånare, en vän till familjen i New York samt räddningstjänsten.