Lasermannen dömd till livstid för mord

avEbba Thornéus, Gellert Tamas, TT

Publicerad:
Uppdaterad:

John Ausonius, mer känd som ”Lasermannen”, döms till livstids fängelse för mordet på en 68-årig garderobsvärdinna i Frankfurt 1992.

Det slog en tysk domstol fast under onsdagen.

Ausonius avtjänar sedan tidigare redan ett livstidsstraff för att ha skjutit mot personer med utländsk bakgrund i Sverige mellan åren 1991-1992.

”Lasermannen” John Ausonius är sedan tidigare redan dömd till livstids fängelse i Sverige efter att han i början av 1990-talet – utrustad med ett gevär med lasersikte – attackerade flera personer med utländsk bakgrund.

I januari 2017 överlämnades han till Tyskland när det 26 år gamla Zmigrod-fallet togs upp på nytt i kölvattnet av att tysk polis utredde den nazistiska terrorgruppen NSU (Nationalsozialistischer Untergrund).

Ausonius, som misstänks ha skjutit ihjäl 68-åriga Blanka Zmigrod i Frankfurt 1992, har sedan dess suttit häktad i Tyskland i väntan på rättegång.

1 av 5

Hela tiden nekat till anklagelserna

Strax före jul började domstolsförhandlingarna i Frankfurt och på onsdagen dömdes Ausonius till livstids fängelse för mord. Den tyske åklagaren har hela tiden yrkat på livstid, och därmed väntas Ausonius straff bli minst 15 år.

I samband med att han gick med på att utlämnas till Tyskland framförde Ausonius kravet att han ska få avtjäna ett eventuellt straff i Sverige.

Ausonius har hela tiden nekat till anklagelserna om att han skulle ha mördat Zmigrod, men tillstått att han befann sig i Frankfurt am Main vid tidpunkten.

Han har även erkänt att han en vecka före mordet bråkat med Zmigrod om ett elektroniskt fickminne, som han anklagade henne för att ha stulit.

Sköts i huvudet på nära håll

Zmigrod sköts i huvudet på nära håll när hon var på väg hem från sitt jobb som garderobsvärdinna på en restaurang i Frankfurt.

På brottsplatsen hittades ammunition av en sort som är förbjuden i Tyskland och som användes vid Ausonius attentat i Sverige.

Förutom att avfyra skottet på nära håll försvann gärningsmannen även på cykel, precis som Ausonius gjorde vid de svenska attackerna.

– Åklagaren ansåg att det fanns en tillräcklig bevisning, dels genom vittnen, dels eftersom det hittats patronhylsor på brottsplatsen som stämmer överens med den ammunition som säkrats i Sverige, har Nadja Niesen på åklagarmyndigheten i Frankfurtam Main tidigare sagt till TT om mordfallet.

”Bygger helt på indicier”

Ausonius advokat Joachim Bremer har hela tiden varit kritisk mot rättegången då det inte funnits några nya vittnen och eller nya bevis.

– Den här processen bygger helt på indicier. Vi har sagt att den inte borde få genomföras, har Joachim Bremer tidigare sagt till TT.

Under rättegången har flera vittnen hörts igen, men de har haft svårt att minnas detaljer, så här 26 år efter mordet.

TT har varit i kontakt med Thomas Olsson, som i nuläget inte vill kommentera domen och hur den eventuellt kan påverka hans klients straff i Sverige.

Lasermannen inför rätta för mord i Tyskland 00:39
Publicerad: