Nyheter

Hans Rausing: Det speglar sjukdomen

Av: 

Martin Ekelund

Aftonbladet

NYHETER

Familjen uttalar sig om svärdotterns mejl om Palme-mordet

Miljardärskan Eva Rausing pekade före sin död ut sin svärfar, Hans Rausing, 86, som ansvarig för mordet på Olof Palme.

Upprepade gånger försökte hon få Palme-gruppen att agera – men hennes tips avskrevs redan på nittiotalet.

I går valde Hans Rausing att kommentera uppgifterna:

– De senaste uttalanden och e-posten som tillskrivs henne speglar sjukdomen hon kämpade så hårt för att övervinna, skriver han i ett uttalande från familjen.

Dramat i familjen Rausing fortsätter. Enligt Dagens Nyheter ska Palmegruppen nu förhöra Eva Rausings man Hans Kristian Rausing om en serie mejl till Palmeexperten Gunnar Wall.

I mejlen pekar Eva, ett år före sin död, ut en känd svensk affärsman som anstiftare till mordet på statsminister Palme.

Tekniska felaktigheter

Aftonbladet kan i dag avslöja att det är hennes egen svärfar, Hans Rausing, som pekas ut.

Eva Rausing skriver bland annat att hon vet var mordvapnet finns och att hennes svärfar hade ”motiv, medel och benägenhet att göra det”. Men hennes mejl är också fyllda med en rad felaktigheter när det gäller kaliber på mordvapnet och uppgiften om var skottet ska ha träffat Palme. En del av uppgifterna ska också ha kommit till henne i övernaturliga visioner.

Palmegruppens förre biträdande spaningsledare Ingemar Krusell bekräftar att Palmegruppen tog emot tipset, kontrollerade det och kunde avföra det.

– Det var något av de sista åren på 90-talet som Palmegruppen fick tipset av henne. Men det har kunnat avfärdas, säger han.

I mejlkonversationen berättar Eva Rausing också om ett möte som hon planerade med Palmegruppens chef Stig Edqvist för två år sedan. Om det blev av framgår inte i mejlen.

Hennes brev är fyllda med utfall mot svärfadern. Och redan i det andra mejlet till Gunnar Wall blir hennes inställning till Hans Rausing mycket tydlig:

”Jag berättar för dig eftersom jag har haft ett väldigt allvarligt gräl med Hans Rausing. Jag ogillar honom väldigt mycket.”

’Försökte hjälpa henne’

Familjeöverhuvudet Hans Rausing, 86, har länge försökt hålla sig utanför den tragiska historia som rullats upp efter hans svärdotters död.

Men i går valde han att bemöta uppgifterna i ett uttalande från familjen:

”Eva Rausings tragiska sjukdom är väl dokumenterad. Familjen Rausing försökte hjälpa henne i hennes långa kamp mot droger, en kamp som till slut besegrade henne. De senaste uttalanden och e-posten som tillskrivs henne speglar sjukdomen hon kämpade så hårt för att övervinna. Familjen Rausing hoppas att Eva ska bli ihågkommen för sin livslånga gärning att hjälpa andra missbrukare och uppmärksamma farorna med drogberoende.”

Riksåklagare Kerstin Skarp, som är förundersökningsledare i Palme­utredningen, vill inte kommentera hur de tänker gå vidare, eller varför förhör med Eva Rausings man Hans Kristian Rausing skulle vara aktuella.

Detta har hänt

Den 9 juli i år stoppades Tetra Pak-arvtagaren Hans Kristian Rausing efter att ha kört bil drogpåverkad i södra London. I bilen fanns en hög brev till hans hustru Eva Rausing, 48.

Han greps och när polisen gjorde husrannsakan i parets luxuösa våning i London hittade de hans hustru död under en hög kläder och sopsäckar inne i ett sovrum. Läkare konstaterade att hon legat död i 57 dagar och dörren hade tejpats igen för att stoppa lukten från att tränga ut.

Hans Kristian Rausing dömdes sedan till tio månaders villkorlig dom och två års drogbehandling för brott mot griftefriden.

Paret hade varit gifta i över 20 år efter att ha träffats på en drogavvänjningsklinik på 1980-­talet. Familjen Rausing tillhör en av Storbritanniens rikaste med en förmögenhet på cirka 59 miljarder kronor.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och skönhet - handla allt inför sommaren hos MEDS här.

MEDS

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter