Putinkritiker hittad död vid lettisk semesterort

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Miljardären Leonid Rozhetskinz har varit försvunnen i fyra år

1 av 3 | Foto: Foto: WILL STEWART
levde jetsetliv Ryske Leonid Rozhetskin, god för miljoner, var spårlöst försvunnen i fyra år. Han är gift med modellen Natalya Belova (t.v) och vän till svenska superstjärnan Victoria Silvstedt och nu tror polisen att hans kropp har hittats i skogen utanför semesterorten Jurmala.

Ryske miljardären och Putinkritikern Leonid Rozhetskin försvann 2008.

Enda spåret – blodfläckar i hans semesterhem.

Nu – fyra år senare – tros kvarlevorna vara hittade i en skog utanför Jurmala.

I mars 2008 landade då 41-åriga mediemagnaten Leonid Rozhetskin med sitt privatjet i Lettland. Den ryskfödde affärsmannen som innan sitt försvinnande uttalat sig kritiskt mot Rysslands president Putin var på väg till sin semestervilla i den lettiska staden Jurmala. Mitt i natten ska han ha setts lämna villan mitt i natten med två oidentifierade män och har sedan dess inte setts i livet.

Kropp hittad i skog

Nu tror lokala myndigheter att man funnit Putinkritikerns kropp i en skog utanför semesterorten.

– Dna från kroppen stämmer med det som hittats i hans hem i Jurmala. Men vi kan ännu inte säkert säga att det är hans kropp, säger polistalesmannen Sigita Pildava till AP.

På kroppen återfanns också Rozhetskins kreditkort.

Redan vid försvinnandet för fyra år sedan trodde polisen att han mördats och omständigheterna hade flera likheter med spionen Litvinenkos död.

– Det finns många bevis som tyder på att det här handlar om ett mord, sa polischefen Aldis Lieljukskis till den engelska tidningen Mail on Sunday då.

Blodspår i huset

Dessa bevis var bland annat blodspår i hans sönderslagna villa.

Kroppen hittades för fyra veckor sedan i skogarna utanför Jurmala och en rättsmedicinskundersökning som ska fastställa identiteten och dödsorskaken pågår, skriver AP.

Rozhetskin är född i Ryssland men flyttade till USA 1980. Efter en examen från universitet Harvard lade han grunden till sin förmögenhet efter att Sovjet kollapsat, han sysslade bland annat med bankaffärer och nickelutvinning. Tiden innan sitt försvinnande lade han mer energi på olika mediebolag och han är delägare i ett företag som i sin tur äger 50 procent av Londonbaserade affärstidningen City AM. Han är också delägare i filmbolaget L+E Productions i Hollywood.

Kompis med Silvstedt

Rozhetskin har även hus i Los Angeles och på Franska rivieran där han ofta gick på jetsetfester och minglar med stjärnor som Victoria Silvstedt och modegurun Domenico Dolce, grundaren av Dolce&Gabbana.

Publicerad: