”Är på politiken vi går till val”

Partisekreterare Carin Jämtin om förtroenderaset

Håkan Juholts förtroende bland svenska väljare är rekordlågt.

Men rekordraset var väntat, menar partisekreteraren Carin Jämtin.

– Mätningen bekräftar tyvärr att vi har haft en jättejobbig höst, säger hon.

Dagens Aftonbladet/Sifo bekräftar att krisen för Håkan Juholt och Socialdemokraterna är långt i från över. Inte sedan mätningarna började göras, i mitten av 1990-talet, har förtroendet för en S-ledare varit så lågt.

Enligt S partisekreterare Carin Jämtin var förtroendekraschen väntad.

– Den bekräftar tyvärr att vi har haft en jättejobbig höst och det har Juholt haft också. Vi hade hoppats att det inte skulle bli så här för Håkan efter det som hänt, men så har det blivit. Mätningen ligger i linje med vad jag trodde, säger hon.

”Förtroende är viktigt”

Låga förtroendesiffror behöver inte automatiskt betyda att partiets väljarstöd rasar, men i Socialdemokraternas fall tvingas man nu hantera både ett rekordlågt stöd i opinionen och ett mycket svagt stöd för sin partiledare.

– Förtroende är viktigt, det är viktigt att folk känner att Håkan Juholt bär upp vår politik. Det är på politik man går till val på och det är det viktigaste. Men samtidigt är han den främsta företrädaren, säger hon.

Jämtin, som har en lång erfarenhet av att jobba inom S, menar nu att Håkan Juholt och det övriga partiet måste jobba ännu hårdare.

– Han måste komma ut med politiken, han måste jobba hårdare och prata mer politik. Det måste vi andra också. Men det tar tid att bygga upp förtroende igen, det finns inga trollspölösningar på det här, säger hon.

”Gått upp och ned”

När partisekreteraren summerar 2011 så menar hon att det, framför allt mot slutet, varit ett dåligt och jobbigt år för partiet.

– Det har gått upp och ned. På kongressen i våras kände jag och många andra tilltro till politiken och det kändes i opinionen. I oktober var vi uppe på 35 procent. Men efter det har vi inte kunnat prata politik och då har det varit jobbigt, säger hon.

I början av nästa år ska Håkan Juholt, Jämtin själv och flera andra S-företrädare resa ut i landet.

– Vi ska diskutera politik och sakfrågor och bland annat fortsätta arbetet mot barnfattigdomen.

Hur länge kan Håkan Juholt sitta kvar med sådana här katastrofsiffror?

– Det är på politiken vi går till val. Det går inte att sätta datum för när vi ska vända i opinionen eller när förtroende för Håkan är tillbaka. Det kommer mätas i valet 2014. Vi har en partiordförande som då också kommer att heta Håkan Juholt.

Publisert: