Nyheter

Separerade dagar innan attacken

Av: 

Ivar Nilsson

NYHETER

Personliga problem låg till grund för den franske serieskytten Mohamed Merahs dåd.

Flera motgångar i livet ledde till religiös radikalisering, enligt hans advokat.

Dagar innan dådet separerade han från sin fru.

Mohamed Merah, 23, dödade sju personer innan han sköts ihjäl av polis i franska Toulouse. Nu berättar hans tidigare advokat för nyhetsbyrån AP att massmördaren gift sig i december men separerat från sin fru bara dagar före attentaten.

– Vi gifte oss den 15 december och vår skilsmässa blev officiell den 20 mars, två dagar före hans död, säger frun till AFP.

Orsaken vill hon inte uppge.

Det är bara en av de motgångar som drabbat honom i livet. Utåt sett var han en bilintresserad kille som sågs festa på en nattklubb dagarna innan skjutningen den 11 mars. Men under ytan dolde sig en annan person.

Föräldrarna skildes tidigt

Redan när Merah var fem år gammal separerade sig hans föräldrar och pappan flyttade tillbaka till Algeriet, vilket ska ha tagit hårt på honom.

– Han hade ett misslyckande inom sig, ett lidande hos ett över­givet barn, säger advokaten Christian Etelin till AP.

Merah växte upp i en förort till Toulouse tillsammans med sin mamma, två bröder och två systrar. Både Mohamed Merah och hans bror Abdelkader, som nu misstänks för medhjälp till dåden, for in och ut från fosterhem under uppväxten. Som yngling började Merah begå småbrott. Från 2005 dömdes han femton gånger, varav två gånger till fängelse. Det var också där som han enligt egen utsago radikaliserades och spenderade mycket tid med att läsa Koranen.

Misslyckades ta värvning

Det som fick bägaren att rinna över var, enligt Etelin, Merahs ilska över en i hans ögon orättvis fängelsedom och hans misslyckande att ta värvning i armén.

– Det lade grunden från vilken han kastade sig in i religiös fanatism, i en anda av hämnd, säger han.

Merah skröt ofta själv om sin koppling till al-Qaida, men enligt myndigheterna finns det inga bevis för det. Klart är dock att han gjort flera resor i Mellanöstern under 2010 och 2011, bland annat till Afghanistan och Pakistan.

Enligt uppgifter från chefen för franska polisens antiterrorismenhet, Bernard Squarcini , till Le Monde ska Merah i sitt förslutna haft ”psykiska problem”, vilket kan ha bidragit till hans framfart.

ANNONS

Nu kan du köpa Muminmuggen Fiske till ett rabatterat pris hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Publisert: