Nyheter

Hovrätten fastställde tingsrättens dom i gruppvåldtäktsmålet

Av: 

Oskar Forsberg

NYHETER

Göta hovrätt fastställde idag i stora drag straffet för de sju män som i april dömdes för grov våldtäkt på en nu 30-årig kvinna i Mariannelund.

I domen skärptes även skadeståndet.

Sju av de åtta misstänkta männen som stod åtalade för grov våldtäkt dömdes i april av Eksjö tingsrätt. Högst straff fick två män som dömdes till sex och ett halvt års fängelse för grov våldtäkt och medhjälp till grov våldtäkt.

Fyra av männen dömdes för grov våldtäkt till sex års fängelse. En av männen dömdes för grov våldtäkt till fängelse i fyra och ett halvt år då han var under 21 år gammal då våldtäkten ägde rum. En av de åtalade männen frikändes helt.

Domar som idag fastställdes av Göta hovrätt.

Utvisning i 15 år

Tingsrätten i Eksjö beslutade även att efter avtjänat straff utvisa sex av de dömda, som är medborgare i Afghanistan, i minst 15 års tid. Ett beslut som även hovrätten fastslår.

Den våldtagna kvinnan krävde i tingsrätten 1 250 000 kronor i skadestånd. Hon fick 475 000 kronor. I överklagandet till hovrätten begärde hon 1 150 000 kronor. I hovrättens dom höjs beloppet till 575 000 kronor. Sex av de dömda ska betala 400 000 kronor. 25-åringen, som bjöd in kvinnan till asylboendet i Mariannelund, ska betala 175 000.

Bjöds in på förfest

Det var i början av december ifjol som den idag 30-åriga kvinnan, bjöds in till ett asylboende i Mariannelund i Småland av en 25-årig man hon kände. 25-åringen och flera andra på boendet, som kvinnan trodde var hennes vänner, blev hennes plågoandar. I flera timmar turades de om att våldta kvinnan.

Kvinnan deltog inte själv under förhandlingarna i Göta hovrätt.

– Men det är en stor nervspänning för henne även om hon inte var med, sa 30-åringens målsägarbiträde Charlotta Bokelund till Aftonbladet strax innan domen föll idag.

Oenig hovrätt

I domen mot 25-åringen, som bjöd in kvinnan till asylboendet, var Göta hovrätt oenig. Två av juristerna hävdar, i en bilaga till domen, att han endast bör dömas till fem års fängelse eftersom han våldtagit kvinnan efter själva gruppvåldtäkten. Ett brott som, enligt de båda, inte har samma straffvärde. De två blev emellertid överröstade av majoriteten och påföljden bestämdes till sex år, precis som i tingsrätten.

Eventuella överklaganden

25-åringen sitter redan i fängelse för andra brott och de andra sex männen blir kvar i häktet i väntan på att hovrättens dom verkställs.

Både advokaterna och målsägarbiträdet Charlotte Bokelund har tidigare talat om att eventuellt ta fallet till Högsta Domstolen beroende på utfallet.

Anders Berggren, advokat till en av de dömda, är missnöjd med domen.

– Jag tycker att hovrätten kunde ha bedömt saken på ett annat sätt. Det finns brister i den, säger han.

Berggren har ännu inte pratat med sin klient om domen.

– Nej, det har jag inte gjort så det är för tidigt att svara på om vi kommer att överklaga, säger han.

Elisabeth Nygren, advokat för en annan av de dömda männen, öppnar för ett överklagande:

– Vi måste analysera domen men jag tror nog att vi går vidare till Högsta domstolen, säger hon.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta

Advisa

Publisert: