Så ska fler unga få jobb

Anders Borg: Ett viktigt vägval

Örebro. Matchen om väljarna har börjat.

Den avgörande frågan blir den skyhöga ungdomsarbetslösheten, enligt finansminister Anders Borg.

– Det är ett viktigt vägval Sverige står inför i valet 2014, säger han.

Finansminister Anders Borgs tal på Moderaternas Sverigemöte fokuserade som utlovat på arbetslösheten. Sverige har mer än dubbel så hög arbetslöshet bland personer under 25 år än till exempel Norge och Tyskland.

C och FP har båda öppnat för sänkta ingångslöner och en uppluckring av turordningsreglerna. Men den dörren stänger Anders Borg.

– Det finns inget behov av att sänka lägstalönerna i svensk ekonomi. Vad vi behöver göra är att bredda vägarna in på arbetsmarknaden.

Han vill att parterna på arbetsmarknaden själva ska komma fram till vilka lösningar de tror kan fungera.

– Ska vi till exempel göra lärlingssystem till en bred väg in på arbetsmarknaden måste parterna vara med på det. Sådana lösningar kommer inte till stånd utan att fack och arbetsgivare kommer överens om det.

”Underlättar för unga”

Är ni emot sänkta ingångslöner av rädsla för att stöta er med LO:s medlemmar?
– Vi har löpande försökt göra förändringar av den svenska modellen så att fler ska komma i arbete. Det har fungerat väldigt väl. Vi ska inte gå tillbaka till att staten tar över ansvaret för lönebildningen. Det är parterna som förhandlar, inte staten.
Anders Borg stänger inte dörren för att göra det ännu billigare att anställa unga. I dag är arbetsgivaravgiften halverad för den som anställer någon under 26 år.

– Sänker man arbetsgivaravgifterna så underlättar det för unga, säger han.

”Djupa skillnader”

I sitt tal gick han till hård attack mot Stefan Löfven och Socialdemokraterna som han menar höjer trösklarna för dem som redan i dag har svårt att komma in på arbetsmarknaden. På pressträffen efter talet utvecklade han sin kritik.

– Kontrasterna mellan oss och Socialdemokraterna är närmast övertydliga. De vill höja skatterna för att anställa unga, de vill avveckla alla system vi infört för att få fler i jobb, som Rut och Rot, och de vill återställa bidragssystemen.

– Det är djupa ideologiska skillnader där Socialdemokraternas politik skulle få i det närmaste förödande konsekvenser.

Aftonbladets bloggar
Publisert: