Amerikanske skytten riskerar dödsstraff

Publicerad:
Här dödades de Tre män visar upp ett av rummen där den amerikanske soldaten tog sig in och avrättade civila. Av de 16 som dödades var nio barn. Efter att han skjutit ihjäl dem tände han sedan eld på flera av kropparna.
Foto: AP
Här dödades de Tre män visar upp ett av rummen där den amerikanske soldaten tog sig in och avrättade civila. Av de 16 som dödades var nio barn. Efter att han skjutit ihjäl dem tände han sedan eld på flera av kropparna.

NYHETER

Den amerikanske soldat som i söndags misstänks ha dödat 16 personer riskerar dödsstraff.

Soldaten ska åtalas enligt rättsreglerna i USA:s krigsmakt.

– Såvitt jag förstår kan han dömas till döden, säger USA:s försvarsminister Leon Panetta till MSNBC.

Foto: AFP
USA:s försvarsminister Leon Panetta

Tre män, fyra kvinnor och nio barn dödades natten till söndag av vad som verkar vara en ensam skytt.

Mannen, en amerikansk soldat, har inte namngivits men ska vara en gift, 38-årig tvåbarnsfar som tjänstgjorde som prickskytt.

Han har tidigare varit flera omgångar i Irak, men detta var hans första resa till Afghanistan.

Mannen kom till Afghanistan den 3 december, men det var den första februari som han flyttas till den region där massakern ägde rum.

”Älskar min pappa”

Bybon Mohammad Zahir, 26, berättar för AP hur mannen bröt sig in i hans hem mitt i natten, sökte genom rummen, och sedan satte sig på ett knä och sköt Mohammad Zahirs pappa i samma stund som han klev ut från sovrummet.

– Pappa höll inte i något… inte ens i en tekopp, säger sonen. Han berättar hur han satt gömd, livrädd för att själv bli skjuten.

– Jag älskar min pappa, men jag var säker på att han skulle döda mig också om jag kom fram.

Riskerar dödsstraff

Mannen sitter nu fängslad i Afghanistan och kommer att åtalas enligt rättsreglerna i USA:s krigsmakt. I straffskalan finns dödsstraff.

– Såvitt jag förstår kan han dömas till döden, sa USA:s försvarsminister Leon Panetta till bland annat MSNBC när han intervjuades ombord på ett militärflygplan på väg till Kirgizistan på måndagen.

Att amerikanska soldater döms till döden för krigsbrott är relativt ovanligt. Just nu sitter sex soldater på death row, i väntan på avrättning. Senaste gången en amerikansk soldat avrättades för ett krigsbrott var dock 1961.

Leon Panetta tillade att det fortfarande är oklart vad som utlöste soldatens framfart.

400 demonstrerade

Men i Afghanistan har oroligheterna eskalerat sedan våldsdådet. Landets talibaner har redan lovat att hämnas varje martyr, och på tisdagsmorgonen gick omkring 400 afghanska demonstranter vid ett universitet i Jalalabad i östra Afghanistan ut i den första större protestaktionen mot helgens dödsskjutning i Kandahar, rapporterar AFP.

– Död åt Amerika! Död åt Obama! ropade studenterna som blockerade huvudvägen mellan Jalalabad och huvudstaden Kabul.

Publicerad: