Dränkte sina barn – nu släpps hon fri

Publicerad 2012-06-06

Dömdes till rättspsykiatrisk vård i mars – nu utvisas den 31-åriga kvinnan till Kenya

I mars i år dömdes den 31-åriga Sigtunamamman för morden på sina två söner – Elias, 4, och Tevin, 8.

Nu ska hon släppas fri.

– I så fall är det en fars alltihop, säger Elias pappa Karl Gunnar Wiman.

Fyraårige Elias och hans åttaårige bror Tevin hittades döda i vattnet utanför Sigtuna den 19 september förra året.

Påbörjad utvisning

Deras 31-åriga mamma erkände att hon dränkt dem för att hon trodde att de skulle få det bättre i himlen.

– Tevin skrek inte, men Elias skrek jättelänge. Det var högt och han skrek ”nej, nej, nej”, berättade hon ­senare i förhör.

Den 19 mars fann Attunda­ tingsrätt mamman skyldig till morden. Hon dömdes till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning samt livstids utvisning. Men nu, mindre än tre månader senare, kan hon bli fri när som helst. Utvisningsprocessen har redan påbörjats.

– Det är överlämnat för verkställighet. Det är avgjort i alla andra rätts­vårdande instanser och vår handläggare har varit ute och träffat den här kvinnan, säger polisintendent Håkan Ejdervik på gränspolisens verkställighetsgrupp.

Släpps troligen fri

Enligt uppgift till Aftonbladet är utvisningen nära förestående.

– Hon ska på en permission för att besöka barnens grav en sista gång, sedan kommer det gå fort. När hon kliver av i sitt hemland Kenya och möts av släkten är hon fri, säger en källa.

Magnus Kristiansson, sektionschef på rättspsyk i Huddinge, vill inte uttala sig om hur man resonerade när beslutet att utvisa kvinnan togs.

– Men av erfarenhet så finns det psykiatriska tillstånd som gör att man efter bara en kort tid inte längre har det tillstånd som gör en farlig, säger han.

Han bekräftar också att hon med största sannolikhet kommer att släppas fri när hon återvänder hem.

– Till Kenya har vi aldrig varit med om att vården har fortsatt, säger han.

Mördade Elias pappa, Karl Gunnar Wiman, blir upprörd när han får höra att 31-åringen redan är på väg ut.

– Då fungerar inte rättsväsendet. Då kan vem som helst komma till ett land och mörda hur man vill och ­sedan bli utsläppt.

Fruktar för sitt liv

Karl Gunnar Wiman trodde att 31-åringen skulle­ vara på en vårdinrättning i minst tio år innan hon utvisades.

Sigtunamamman har själv överklagat utvisningsbeslutet, eftersom hon fruktar för sitt liv om hon skulle återvända till Kenya. Hovrätten avslog dock överklagan.

Men Karl Gunnar Wiman tror att hon kan ha fog för sin rädsla.

– Om det händer något så blir det deras ansvar, de som har tagit beslutet.

Så säger lagen

Enligt lagen om rättpsykiatrisk vård kan en person som dömts till rättspsykiatrisk vård bli utvisad efter att en ansvarig läkare anser att det inte längre föreligger risk för återfall i brott. Samt att patienten rent fysiskt klarar av transporten.

Fram till 2007 räckte det att patienten var i skick att trans­porteras för att man skulle kunna besluta om utvisning.

Liknande fall: Goran Kotaran, 29

I juni 2002 sköt Goran Kotaran Amin Mosavi till döds med åtta skott i Göteborg. Han dömdes till sluten rättspsykiatrisk vård, men skrevs ut och utvisades bara tre dagar senare. Innan utvisningen verkställdes anhölls han dock för ett annat mord som ägde rum i januari 2002.

Efter den domen avtjänade han nio månader på rättspsyk innan han utvisades till Bosnien. 2005 hittade polisen två skändade lik i hans bosniska hus och Kotaran dömdes till 20 års fängelse. Han har dessutom varit misstänkt för ytterligare två mord.