Sahlin: Jag är lite skadeglad

Publicerad 2012-02-10

Erkänner sina förbjudna känslor över Socialdemokraternas kris i ”Skavlan”

Socialdemokraterna upplever sin värsta kris någonsin.

I SVT:s ”Skavlan” erkänner nu Mona Sahlin:

– Jag är lite skadeglad, fastän det nästan är förbjudet att känna så.

LÄTTAR SITT HJÄRTA Mona Sahlin har varit tyst om Socialdemokraterna den senaste tiden, men i kväll talar hon ut i ”Skavlan”.
LÄTTAR SITT HJÄRTA Mona Sahlin har varit tyst om Socialdemokraterna den senaste tiden, men i kväll talar hon ut i ”Skavlan”.

Mona Sahlin lämnade partiledarposten efter ett uselt val och en tuff tid. Då visste hon inte att Socialdemokraterna skulle komma att nå helt nya bottennivåer.

Har varit ledsamt

Under de senaste turbulenta månaderna  som kulminerade med Håkan Juholts avgång  har hon inte sagt vad hon tänkt och tyckt. Men under inspelningarna till SVT:s Skavlan i kväll erkänner att hon känt skadeglädje:

 En del av mig har känt sorg och smärta, det har varit så ledsamt att se den förödelse som varit i partiet. Sedan har det funnits en del av mig, och det förvånar mig, som känner vad trodde de då?

 Trodde de att det bara var att byta en person så skulle allt lösa sig? Jag är lite skadeglad, fastän det nästan är förbjudet att känna så.

Mona Sahlin utvecklar sina tankar kring skadeglädjen, och tar avstamp i när hon själv fick lämna partiledarposten.

 Det fanns de som kände att om man bara flyttar en person så behöver vi inte ta itu med de grundläggande problemen. Och lite så här kan jag nu känna: titta det är inte så enkelt.

Ett sektbeteende

Hon kritiserar också Socialdemokraterna för att vara för interna och inte se verkligheten.

 Det blir ett sektbeteende när vi bara ser oss själva. Vi åker på förlåt-turnéer till oss själva, fastän väljarna är något annat än våra medlemmar. Det är socialdemokratins problem, säger Sahlin.

Mona Sahlins utspel väcker ilska hos partikamraterna. Flera av dem Aftonbladet har talat med uttrycker förståelse för att hon är besviken över hur hennes partiledartid slutade. Men att uttrycka sig som hon gör hos Skavlan i kväll är fel, menar de.

– Även om hon känner så ska hon inte säga det. Det är förfärligt. Men hennes gäng var ju emot Håkan Juholt hela tiden, säger en riksdagsledamot.

”Sparkar på någon som ligger”

En annan partikamrat slår fast:

– Hon sparkar på någon som redan ligger. Det här spär bara på alla strider ytterligare när det vi nu behöver gör är att prata politik.

Anders Johansson, kommunalråd i Sigtuna, som var mycket kritisk mot Håkan Juholt i ett sms till partistyrelsen efter Ekots lördagsintervju i höstas, vill inte kommentera Sahlins utspel. Men han tror inte att det var så allvarligt menat av henne.

– Visst är det ett ganska dramatiskt uttalande men jag tror hon känner ungefär såhär: Vad var det jag sa, det här jobbet är inte så enkelt som ni trodde. Ni som ville att jag skulle gå fick själva se hur tufft det är.