Östros får nytt toppjobb

Publicerad:
Uppdaterad:
Aftonbladet kan i dag avslöja att ex-statsrådet Thomas Östros, 47, blir ny vd i Bankföreningen.
Foto: Scanpix
Aftonbladet kan i dag avslöja att ex-statsrådet Thomas Östros, 47, blir ny vd i Bankföreningen.

NYHETER

Nu går ännu en toppsosse till bankvärlden.

Aftonbladet kan i dag avslöja att ex-statsrådet Thomas Östros, 47, blir ny vd i Bankföreningen.

– Banksektorn är en viktig del av samhället och den svenska ekonomin. En central uppgift för Bankföreningen är att medverka till att vi har en sund och stabil banksektor i Sverige. En annan är att verka för ett konkurrensneutralt regelverk för banksektorn. Bankföreningen ska uppfattas som en konstruktiv och betydelsefull samtalspartner, säger Thomas Östros i ett pressmeddelande från Svenska Bankföreningen.

Höljt i dunkel

I februari i år kunde Aftonbladet avslöja att Thomas Östros (S), tidigare både utbildnings- och näringsminister i Göran Perssons regeringar, bestämt sig för att lämna riksdagen i höst.

Sedan dess har det varit höljt i dunkel vad han ska göra i stället. Upprepade gånger har han avböjt kommentarer om sin framtid.

– Inga kommentarer, sa han senast i går till Aftonbladet.

Dra nytta av kontakter

Men i dag presenterades, precis som Aftonbladet hade erfarit via källor, Thomas Östros som ny vd i Bankföreningen, en sammanslutning för banker, finansbolag och bostadsinstitut. Han lär vara mycket glad över utnämningen, som ger honom möjlighet att fortsätta att dra nytta av de kontakter han skaffat under åren i den politiska toppen.

I Bankföreningens arbete ingår att analysera förändringar och lagar som berör banker och finansbolag.

– Östros är en mycket meriterad nationalekonom och får med det här jobbet arbeta vidare med det som är hans huvudsakliga intresse, säger en S-källa.

Thomas Östros är en av Socialdemokraternas mest meriterade profiler och tillhörde de företrädare som fanns på nye S-ledaren Stefan Löfvens önskelista för den innersta kretsen.

Petades bryskt

Östros har varit både statsråd och ekonomiskpolitisk talesperson för S och har i den rollen bland annat tampats med finansminister Anders Borg (M). Rollen som "skuggfinansminister" petades han dock bryskt i från av den förre S-ledaren Håkan Juholt.

Thomas Östros har flera gånger omnämnts i partiledarspekulationerna i Socialdemokraterna och han var också en av huvudkandidaterna till att efterträda Mona Sahlin.

Genom att nu gå till bankvärlden sällar han sig till en skara tidigare toppsossar som gjort samma kliv, från politiken till näringslivet.

Publicerad: