Nyheter

”Arkelsten är en gröngöling”

Av: 

Pär Karlsson

NYHETER

Har inte ens börjat sitt nya jobb – hånas redan

Sofia Arkelsten lämnade jobbet som partisekreterare i moderaterna i april. Till höger partiledaren Fredrik Reinfeldt.
Sofia Arkelsten lämnade jobbet som partisekreterare i moderaterna i april. Till höger partiledaren Fredrik Reinfeldt.

Petad som partisekreterare – men nu har Sofia Arkelsten (M) fått nytt toppjobb.

Men som ny ordföranden i utrikesutskottet hånas hon direkt av sina nya kollegor.

– Hon är en gröngöling, säger Bodil Ceballos, utrikespolitisk talesperson (MP).

Bodil Ceballos avfärdade Sofia Arkelsten som ordförande i utrikesutskottet direkt. ”Det är inte hennes område”, säger hon.

I fredags slutade Sofia Arkelsten hastigt som Moderaternas partisekreterare. Men redan i går hade hon fått ett nytt jobb, som ordförande i riksdagens utrikesutskott. Det beslutades när partiets riksdagsgrupp träffades i går, utan att Arkelsten var på plats. Hon tar därmed över den plats som blev tom när Karin Enström blev försvarsminister.

Ledamöterna chockade

Oppositionens ledamöter i utrikesutskottet välkomnad henne men var samtidigt chockade över beskedet.

– Det är överraskande. Jag har inte sett henne som utrikespolitiker tidigare och har aldrig stött på henne i några sådana sammanhang. Men sedan spelar det kanske ingen roll, det är ju ändå Carl Bildt som styr allting, det märker jag eftersom de borgerliga ledamöterna som är missnöjda blir allt fler, säger Urban Ahlin (S), vice ordförande i utrikesutskottet.

Bodil Ceballos, Miljöpartiets talesperson i utrikesfrågor, går ett steg längre och kallar Arkelsten för en "gröngöling" i utrikesfrågor.

– Jag har aldrig kopplat samman henne med någonting som har med utrikespolitik att göra. När hon slutade som partisekreterare slog tanken mig att hon skulle in i utrikesutskottet eftersom där fanns en tom plats. Men jag avfärdade den tanken, då jag tänkte att det inte var hennes område, säger hon.

Miljöfrågor får större betydelse

Men enligt Margareta Pålsson, vice gruppledare i Moderaterna, är det perfekt att Arkelsten nu får hålla i ordförandeklubban. Bland annat lyfts hennes tidigare roll som miljöpolitisk talesperson fram.

– Vi tror att det delvis kommer att bli en omläggning av inriktningen i utrikespolitiken. De frågor som är Sofias hjärtefrågor, klimat- och miljöfrågor, kommer att få större betydelse. Vi har mycket kompetent folk i utskottet men ingen med den inriktningen, säger hon

Enligt Pålsson är det inget problem att Arkelsten saknar utrikespolitisk erfarenhet.

– Nej, det viktiga är att vi är bra politiker. Det är inte så att någon sitter i försvarsutskottet för att de varit soldater hela livet. Man kommer dit utan erfarenhet och sedan lär man sig efter hand, säger hon.

Men det argumentet biter inte på Bodil Ceballos (MP):

– Att komma in direkt som ordförande är en annan sak. Om jag skulle vara partistrateg skulle jag sätta någon på den posten som kan frågan. Sedan kan andra få komma in på tillväxt på ledamotsplats, så att man lär sig, säger hon.

”Nya utmaningar”

Sofia Arkelsten har inte ställt upp på några intervjuer sedan hon slutade som partisekreterare i fredags. Men i går kommenterade hon sitt nya jobb i ett pressmeddelande:

– Det är nya utmaningar, även om jag redan tidigare varit engagerad i frågor som miljö och mänskliga rättigheter.

Enligt vad Aftonbladet erfar var dock inte förvåningen över utnämningen lika stor i Moderaterna.

– Det är rätt logiskt att det blir så här. Det fanns ett hål på posten efter Karin Enström. Och även om Arkelsten inte fungerade som partisekreterare och inte jobbat med utrikesfrågor var hon väldigt duktigt som miljöpolitisk talesperson och hon har erfarenhet från riksdagen, säger en M-källa.

Publisert: