Så har du aldrig sett henne förut

avTorbjörn Ek

Exklusiva bilder: Här ligger Titanic på havets botten

1 av 4 | Foto: RMS TITANIC, Woods AIVL, Hole Oceanographic Institution
BORRADE SIG NER I DJUPET Titanics för var utformad för smidig framfart i vattnet. Det gjorde att den främre halvan av fartyget sjönk i djupet med fören först och borrade sig djupt ner i havsbottnen …

Hundra år efter katastrofen – så här ser ­Titanic ut i dag.

De unika bilderna avslöjar hur fartyget kollapsade på väg ner i djupet.

Den 15 april är det hundra år sedan ”det osänkbara ­fartyget” gick under på sin jungfrufärd från Southampton i England till New York i USA.

De här unika bilderna ­visar hur ­Titanic ser ut i dag på Atlantens ­botten.

Bilderna är tagna av det fristående forskningsinstitutet Woods hole ­oceanic ­institution som använt sig av robotstyrda undervattens­far­koster för att skanna av skepps­vraket och dess omgivning, skriver Daily Mail.

Unik bildserie

Robotarna har lagrat band av ­information som sedan har lagts ihop för att ge en fullständig bild.

Processen, som liknas vid att ­klippa en gräsmatta, har resulterat i den här unika bildserien som ­publiceras i sin helhet i aprilnumret av National Geographic Magazine.

– Att försöka förstå ­Titanic har ­tidigare varit som att försöka begripa Manhattan vid midnatt i en regnstorm, med bara en ficklampa, ­säger arkeo­logen James Delgado, som ­varit med och tagit fram ­bilderna.

Gyttjan döljer skadorna

På bilderna syns hur den främre delen av Titanic, som först sjönk till botten efter att fartyget brutits i två delar, sjunkit med fören först djupt ner i gyttjan på havets botten. Så djupt att skadorna som isberget gav upphov till kanske dolts för alltid.

Den bakre delen av Titanic går knappt att känna igen.

Vattentrycket gav upphov till en korkskruvseffekt när det gick ­under, som fullständigt vridit sönder och ­deformerat fartygets akter.