Nyheter

Kämpade i det tysta

Av: 

Elisabeth Marmorstein

Pär Karlsson

Lisa Röstlund

NYHETER

Så höll Fredrik och Filippa Reinfeldt fasaden uppe den sista tunga tiden tillsammans

Efter 20 års äktenskap ­ separerar Fredrik och ­Filippa Reinfeldt.

Slutet föregicks av ett hårt år.

Familjen tvingades ­genomlida flera tunga motgångar.

Aftonbladet kan i dag berätta om månaderna som ledde fram till statsministerparets separation.

Den 11 december förra året anlände det äkta paret Fredrik och Filippa Reinfeldt till kungens årliga Nobelmiddag på Stockholms slott. Han i frack, hon i en lång petrolfärgad klänning.

Få visste då att det skulle bli parets sista framträdande tillsammans och att de tre månader senare skulle separera – efter 20 års ­äktenskap.

Dagen innan hade statsministern och landstingsrådet njutit av en trerättersmiddag på Nobelfesten i Blå hallen på Stockholms stadshus. Efter maten fortsatte de festen en trappa upp i baren utanför Prinsens galleri, tillsammans med bland andra finans­minister Anders Borg och utrikesminister Carl Bildt.

– De såg båda ut att trivas. Men samtidigt upplevde jag en viss distans. Fredrik ­pratade mest med Bildt och Borg, medan Filippa mest pratade med ett annat ­sällskap. Annars brukar de inte lämna varandras sida, säger en festdeltagare.

Klockan 21.46 i onsdags skickade Roberta Alenius, presschef hos statsministern, ut ett mejl till landets stora redaktioner.

Skickade ett mejl

”Hej! Här kommer ett mail för att informera er om att Fredrik och Filippa Reinfeldt har separerat. Fredrik Reinfeldt kommer att vara folkbokförd på familjens gemensamma bostads­rätthus”.

Aftonbladet har talat med flera personer i parets ­närhet. Många av dem var chockade.

– Jag blev väldigt för­vånad, trots att det hände både Persson och Bildt. Men jag hade aldrig trott det här, säger en källa.

Edvard Unsgaard, som under fyra års tid arbetade som Fredrik Reinfeldt pressekreterare, var även han chockad.

– Jag känner Fredrik och har kommit i kontakt med Filippa via jobbet. Jag blev förvånad över separationen, det känns tråkigt att höra, säger han.

Men ryktena om parets problem har florerat under en längre tid. Redan den 9 ­februari fick Aftonbladet uppgifter om att paret var på väg att gå skilda vägar, något som presschefen ­Roberta Alenius förnekade.

Har bott isär

Flera av varandra oberoende källor har berättat för Aftonbladet att paret har bott isär en tid.

I måndags bekräftade Alenius att Filippa har flyttat tillbaka till Täby. Dagen efter kom ett mejl med meddelandet att makarna Reinfeldt har sålt sin villa i Täby för 7,1 miljoner kronor och köpt ett radhus i samma område för 5,5 miljoner.

Den nya bostaden låg ute till försäljning på fastighetsmäklarens hemsida i mindre än en vecka i slutet av förra året. Priset som Reinfeldts betalade blev 100 000 kronor lägre än utropspriset.

Orsaken till Filippas flytt till Täby sades då vara konvalescensen efter den operation som sjukvårdslandstingsrådet genomförde i februari på Karolinska universitetssjukhuset i Solna. Efter operationen har Filippa Reinfeldt varit sjuk­skriven i några veckor.

Filippas operation är ­bara en i raden av påfrestande händelser för familjen Reinfeldt under det senaste året. I april 2011 tvingades familjen flytta ut ur Sagerska ­huset, då bostaden behövde renoveras. Familjen fick i stället tillbringa sju månader i en lägenhet på Östermalm i Stockholm.

Efter terrordåden på ­Utøya den 22 juli fick statsministern utstå hård kritik för att han inte var tillräckligt närvarande på hemmaplan. Bara två dagar ­efter dådet åkte familjen Reinfeldt till Turkiet för en veckas semester.

I början av november uppdagades det dessutom att parets 16-årige son hade misshandlats en sen natt på Stureplan.

Politiska motgångar

Rent politiskt gick det dock bättre än någonsin för Moderaterna. När Socialdemokraterna genomgick sin värsta kris någonsin, nådde Moderaterna rekordsiffror.

Men de senaste månaderna, i takt med att separationsryktena har surrat allt mer, har Fredrik Reinfeldt tvingats utstå alltmer kritik, både för sin regerings påstådda idélöshet och för att ungdomsarbetslösheten ­inte har motats tillbaka.

Kritiserade henne

Den 26 februari medverkade statsministern i ”Agenda” i SVT. Fredrik Reinfeldt, som vanligtvis är känd för att alltid vara påläst, fick i efterhand kritik för sitt framträdande.

Enligt de personer som Aftonbladet har pratat med är både Fredrik och Filippa väldigt familjekära. En källa uppger att det alltid har funnits ett samband mellan hur statsministern agerar och mår och hur det fungerar på hemmaplan.

Under våren fick även ­Filippa genomlida en hård kritikerstorm, efter att det uppdagats att läkare på vårdcentralen Serafen ­tjänat stora pengar på att sälja den verksamhet de några år tidigare köpte för betydligt mindre pengar av landstinget. Ansvarig för den ursprungliga utförsäljningen var bland annat sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt.

Försäljningen kritiserades senare av hennes make – statsministern.

– Det förstår väl alla att det är orimligt, sa han till Aftonbladet.

I måndags, samma dag som det bekräftades att ­Filippa hade flyttat hem till Täby, besökte Fredrik Reinfeldt tillsammans med sin radarpartner och vän, ­finansminister Anders Borg, Enköping för att prata sysselsättning.

I onsdags morse besökte han Hallins verkstäder i Ödeshög. Han log bara en gång, när han fick frågan om vem som vinner Melodifestivalen.

Några timmar senare, knappt tre månader efter att paret Reinfeldt log ikapp på kungens Nobelmiddag, kom mejlet som bekräftade de rykten som länge hade florerat.

Fredrik och Filippa Reinfeldt, som kallats för Sveriges svar på Bill och Hillary Clinton, separerar efter ­tjugo års äktenskap.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och skönhet - handla allt inför sommaren hos MEDS här.

MEDS

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter